Átírja a büdzsét a német kormány

A kialakult súlyos pénzügyi válság következményeként a német kormány letett arról, hogy 2011-re egyensúlyban legyen költségvetése. A kabinet jövő évi növekedési prognózisát várhatóan 1,2-ről 0,5 százalékosra csökkenti.

“A kiegyensúlyozott, adósság nélküli államháztartás célját nem veszítjük szem elől, az azonban a jelenlegi körülmények között nem valósítható meg” – fogalmazott egy lapinterjúban Peer Steinbrück pénzügyminiszter.

A Németországot is rendkívül erősen sújtó válság nyomán a kormány előbb teljes körű garanciát vállalt a magánszemélyek megtakarításaira, hétfőre virradóan pedig egy 400 milliárd eurót megközelítő bankmentő garanciacsomagot dolgozott ki. Az elkövetkező napokban várható az is, hogy a kabinet a jövő évi gazdaságnövekedési prognózist erőteljesen lefelé módosítja. Szakértők arra számítanak, hogy a 2009-re eredetileg tervezett 1,2 százalékos növekedést 0,5 százalékra korrigálják. Az ország legtekintélyesebb gazdaságkutató intézeteinek előrejelzései szerint ugyanakkor jövőre mindössze 0,2 százalékos gazdasági növekedés várható Németországban.

Címkék: makro