400 milliárdos a német bankmentő csomag

A háború utáni időszak legnagyobb bankmentő csomagját dolgozta ki a német kormány; a pakk elemei rokonok a hasonló brit intézkedési tervekkel. Állami garanciát nyújtanak majd a bankközi hitelekre, és a bajba jutott pénzintézetek részleges államosítására is lesz példa.

A végső számok egyelőre nem ismeretesek, de reggeli értesülések szerint az euróövezet országainak egyeztetése után a német kormány a nap folyamán egy körülbelül 400 milliárd eurós mentőprogram elfogadását tervezi.

A csomag legnagyobb részét – mintegy 250-300 milliárd eurót – a bankközi hitelek állami garantálása tesz ki, míg a fennmaradó rész nagyobb hányada a bankok, illetve pénzintézetek esetleges feltőkésítését szolgálja, amit sokan egyfajta részleges államosításhoz hasonlítanak.

A csomag magában foglalja azoknak a pénzügyi szabályozásoknak az enyhítését is, amelyek megkönnyítik a bankok gazdálkodását azokkal az értékpapírokkal, amelyek a kialakult válságban a piacon nem értékesíthetők.

A mentőcsomagot – elfogadás után – a kormány törvénytervezet formájában a parlament elé terjeszti, amely remény szerint a hét folyamán gyorsított eljárásban jóváhagyja azt.

Értesülések szerint a mentőcsomag 2009 végéig hatályos.

Címkék: makro