Borul a jövő évi költségvetés

A Pénzügyminisztérium új makropályát készít a költségvetési tervezethez, amelyben növekedési, és az inflációs prognózist is kénytelen újraszámolni. A kormány továbbra is ragaszkodik a reálbérnövekedéshez, de Veres konkrét számokat nem mondott, csak a hiányszám biztos.

A Pénzügyminisztérium a pénzpiaci válság miatt új makropályát készít a költségvetési tervezethez készít, amelyben a GDP 2009. évi, 3 százalékos növekedési prognózisát és a 4,3 százalékos inflációs prognózist is kénytelen újraszámolni – mondta Veres János pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

Még számolgatnak

“A számítások még folynak, a korrigált számok a jövő héten készülnek el és az OÉT október 17-i ülésén tárgyalhatók” – jelentette be a pénzügyminiszter. Veres János rögzítette: a 3,2 százalékos eredményszemléletű GDP arányos hiánymutatón a kormány nem kíván módosítani.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint a költségvetési tervezetet azért kell korrigálni, mivel a pénzpiaci válság nyomán a jövőre tervezett 3 százalékos GDP növekedés bizonytalanná vált, de a kormány tartja magát ahhoz az elvhez, hogy emelkedjen a reálkereset 2009-ben.

Lesz fogyasztás és reálbérnövekedés?

A költségvetési tervezet általános indoklása egyelőre azt tartalmazza: az elkövetkező években a lakosság reáljövedelmének és fogyasztásának egyaránt 2-2,5 százalékos ütemű bővülését lehet prognosztizálni. A pénzügyminiszter egyelőre nem mondott konkrétumokat arról, a a tervet mire módosítanák. A számadat mind a bértárgyalások, mind a nyugdíjak meghatározása szempontjából fontos.

Az OÉT ülésén elhangzott: a munkavállalói oldala havi 80 ezer forintra emelné a minimálbért jövőre, az idei 69,5 ezer forintról. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke – mint a FigyelőNetnek elmondta a tanácsozás szünetében – a válságra való tekintettel javasolta a 80 ezer forintot. Ha a nettó minimálbért a KSH által számolt létminimumhoz igazítanák, akkor 90 ezer forint felett lenne, ha a szociális chartához igazodva az átlagbér 60 százaléka lenne a minimálbér, akkor 100 ezer forint lenne az összege. A válságra és a várható gazdasági nehezségekre tekintettel azonban csak 80 ezer forintot javasolnak – mondta Pataky Péter.

A GDP előrejelzés várható csökkentése miatt sokallta a munkavállalói javaslatot a munkaadói oldal nevében Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. Furcsa, hogy a munkavállalói oldal közel 16 százalékos minimálbér emelési javaslatot tesz, amely öt-hatszorosa a GDP várható növekedésének – reagált a szakszervezetek első minimálbér javaslatára.

Címkék: makro