Kockázatosabb lett Magyarország

Valamelyest romlott Magyarország általános országkockázati besorolása a londoni Euromoney gazdasági folyóirat által összeállított legújabb globális sorrendben, de még mindig a legkevésbé kockázatos felső ötvenes mezőnyben van.

A legnagyobb londoni gazdaságpolitikai magazin több tucatnyi piaci és politikai elemző értékelése alapján fél évente állítja össze a világ 186 országának kockázati rangsorát. Magyarország a tavaly őszi 43., és az idei tavaszi 41. hely után most a 48-ikra került. A térségi EU-országok közül a legjobb helyen továbbra is Szlovénia áll, egy hellyel visszacsúszva a 26-ikon.

Magyarország a tavaszi listán még három hellyel megelőzte az akkor 44. Szlovákiát, amely azonban most a 39. helyre lépett előre, miután hivatalossá vált, hogy jövőre az euróövezet tagja lesz. Az első helyezett a tavaly őszihez és az idei tavaszi rangsorhoz hasonlóan Luxemburg, a megszerezhető általános 100 pontból 99,22-vel, utána Norvégia, Svájc és Finnország következik. Az Egyesült Államok azonban, amely tavaly tavasszal a negyedik, tavaly ősszel pedig a hetedik helyen volt, már idén tavaszra a tizedikre csúszott vissza, és a most kiadott új listán is megmaradt ezen a helyen.

Londoni elemzők most már nagy biztonsággal jósolják, hogy az amerikai gazdaság recesszióba kerül; a legtöbb vélemény szerint ez már el is kezdődött. A Euromoney új országkockázati listáján – a számos kritérium alapján összeállított osztályzati rendszer alapján – a megszerezhető 100 pontból Magyarország a tavaly őszi 68,93 pont, és az idén tavasszal gyűjtött 69,04 pont után most 66,43 pontot kapott az általános kockázati kategóriában.

Címkék: makro