Parragh a válság hazai hatásairól

Magyarországra is erős hatást gyakorolhat a globális pénzpiaci válság, hiszen az államháztartás, a vállalkozások és a lakosság is hitelfelvevő, vagyis nem rendelkezik a fejlett országokhoz hasonló megtakarításokkal - jelentette ki a Magyar Gazdasági Kamara elnöke kedden Egerben.

Ugyanakkor az Amerikában és Nyugat-európában tapasztalható pénzpiaci zavarok és az ezt kísérő dekonjunktúra miatt drágul a vállalkozások finanszírozása és nincs fogyasztásbővülés, ami nehezíti a magyar vállalkozások helyzetét – közölte Parragh László a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén.

Mindezt tetézi szerinte, hogy nem tudható: a 80-90 százalékban külföldiek által tulajdonolt magyar bankok anyabankjai, milyen nehézségekkel kénytelenek szembenézni a következő időszakban – tette hozzá.

Dráguló kamatok

A kamarai elnök szerint az egyik legfőbb gond, hogy a pénzpiaci zavarok következtében 80-120 bázisponttal drágábbá válnak a kamatok.

Ugyanakkor óriási kérdés, hogy amennyiben a Magyarországon működő külföldi bankoknál a következő 2-4 hónapban valamilyen probléma előáll az milyen hatást gyakorol majd a leánybankjaik helyzetére.

“Én nem azt mondom, hogy attól kell félni, hogy fizetésképtelenekké válnak, de annak a realitása és kockázata bizony megvan, hogy a magyarországi működésük, az mondjuk nem lesz annyira hatékony és annyira bátor, mint amilyen eddig volt” – fogalmazott a gazdasági szakember.

A külpiacok helyzete

Ez megnyilvánulhat tőkekivonásban, a hitelkihelyezés lassításában, illetve a hitelek csökkentésében – fűzte hozzá.
Végül meghatározónak nevezte a magyar gazdaság jövője szempontjából a külpiacok helyzetét.

Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy Németország, ahová a magyar export 29 százaléka jut, már most nehezen küzd a pénzügyi zavarokkal. Ugyanakkor a magyar termékek 85 százalékát befogadó Európai Unió területén működnek azok a nagy bankok, amelyek érintettek lehetnek ebben a tekintetben – mondta Parragh László.

Elemzés lesz

Szerinte ebben a helyzetben óvatosságra, a költségvetés és a vállalkozások kiadásainak csökkentésére, a likviditás megőrzésére van szükség.

Ugyanakkor a kamara október 20. környékén lesz kész annak elemzésével, hogy a 2009-es költségvetés tervezete mennyire segíti ezeket a folyamatokat – hangsúlyozta a Magyar Gazdasági Kamara elnöke.

Címkék: makro