Bedőlhet a német jelzálogbank?

Veszélybe került a súlyos likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate (HRE) jelzáloghitel-intézet megmentése, miután német bankok és biztosítók kiszálltak a bank talpra állítását célzó mentőakcióból. A Hypo hétvégi közleménye szerint "alternatív megoldásokat" keresnek, hogy tovább tudjanak működni.

A német kormány szeptember végén jelentette be, hogy 35 milliárd eurós mentőcsomagot dolgozott ki a tőzsdén szereplő bank likviditásának javítására több magánbank és biztosító bevonásával. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a bank először 14 milliárdot, majd újabb 21 milliárd eurót kap. Az első részletből 60 százalékot a magánbankok álltak volna, míg a másodikat már teljes egészében a német állam fizette volna.

A HRE az elmúlt időszakban jelentős pénzösszegeket fektetett be amerikai jelzálog-ügyletekbe. A pénzintézet az első német blue chip vállalat, amely állami segítséget kért a pénzügyi válság miatt.

Angela Merkel közölte: a német szövetségi kormány nem engedi, hogy egy pénzintézet válsága az egész bankrendszer válságához vezessen, ezért nagy erővel dolgoznak a HRE helyzetének biztosításán. Azt is hangsúlyozta, hogy a megtakarítások biztonságban vannak, ugyanakkor a banki felelősöknek számot kell adniuk tevékenységükről.

Címkék: makro