Stiglitz bírálja a Bush-csomagot

Nem lesz nagy recesszió, de a világgazdaság alapvetően megváltozik - vélekedett az osztrák televízió vitaműsorában Joseph Stiglitz. A Nobel-díjas amerikai közgazdász először változtatott volna a szabályozáson, azután pumpált volna pénzt a bankszektorba.

A tudós leszögezte, hogy a „deregulációs mantrának” egyszer és mindenkorra vége. Szerinte a pénzpiaci krízis nem fog feltétlenül egy átfogó gazdasági válságba, súlyosabb recesszióba vagy depresszióba torkollni, de semmi sem zárható ki. Az azonban biztos, hogy alapvető változások lesznek: a világgazdaság sokrétűbbé válik majd, és az Egyesült Államok megszűnik egyedüli gazdasági hatalomnak lenni.

A neves közgazdász bírálóan állt hozzá az amerikai kormányzat 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagtervéhez. Meggyőződése szerint mielőtt még több pénzt pumpálnának a bankokba, meg kellene állapodni a szabályozás legfontosabb sarokpontjaiban. A maga részéről több átláthatóságot, tájékoztatási kötelezettséget és szerkezeti átalakítást eredményező ösztönzőt szeretne látni. Úgy vélekedett, hogy a pénzpiacon egyfajta sebességkorlátozást kellene bevezetni, és létre kell hozni egy állami felügyelőbizottságot, amely ellenőrizné a piacon forgalmazott termékeket.

Címkék: makro