A KSH módosította a GDP tavalyi adatait

Tavaly Magyarország folyó áron számított bruttó hazai terméke (GDP) 25.419 milliárd forint volt, ez változatlan árakon számítva 1,1 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva - ette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden legfrissebb, az előzetes adatok alapján készített jelentésében.

Az egy főre jutó bruttó hazai termék összege 2 millió 528 ezer forint volt, a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) folyó áron 23.674 milliárd forint volt, ami változatlan áron megegyezett a 2006. évivel.

A statisztikai hivatal korábban azt közölte, hogy mind a naptári hatás kiszűrésével, mind anélkül 2007-ben 1,3 százalékkal nőtt a GDP. A nemzetgazdaság hozzáadott értéke alapáron 2007-ben 1 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A legnagyobb mértékű növekedés a nem pénzügyi vállalatok szektorában volt, a bruttó hozzáadott érték itt 3,9 százalékkal nőtt. Az átlagot meghaladó mértékben emelkedett a pénzügyi vállalatok hozzáadott értéke is, változatlan árakon számolva 2 százalékkal. A többi szektor teljesítménye ugyanakkor csökkent, a kormányzaté 4 százalékkal, a háztartásoké 2,7 százalékkal, míg a háztartásokat segítő nonprofit intézményeké 4,8 százalékkal.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar, építőipar) teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt. A mezőgazdaságban 23 százalékkal csökkent a hozzáadott érték, főként a növénytermesztés kibocsátásának visszaesése miatt. Az építőipar hozzáadott értéke 7,7 százalékkal csökkent. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értékének növekedése 1,1 százalék volt. A közigazgatás teljesítménye is csökkent, míg az oktatásé stagnált – derül ki a KSH jelentéséből.

Összességében a bruttó hazai termék belföldi felhasználása 1 százalékkal csökkent. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmának egyenlege folyó áron 383,8 milliárd forint aktívumot mutat, kis mértékű cserearány javulás mellett. A külkereskedelmi forgalom növekedése az előző években tapasztalt ütemekhez képest 2007-ben kissé lassult. Az export volumene 15,9 százalékkal nőtt, a teljes külkereskedelmi forgalom importja az exportnál kisebb mértékben, 13,1 százalékkal emelkedett.

Címkék: makro