A Reuters változatlan alapkamatra tippel

Hétfői ülésén változatlanul hagyja az irányadó kamatot az elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - derült ki a Reuters szeptemberi felméréséből. A kamatcsökkentés azonban már közel van, az elemzők szűk többsége szerint még az idei év vége előtt megtörténhet.

Az MNB hétfői ülésének eredményére előrejelzést adó 19 elemző mindegyike azt várja, hogy változatlan marad a 8,5 százalékos magyar jegybanki alapkamat.

Egyöntetű maradt az a vélemény is, hogy az idei év eleji kamatemeléseket már nem követi újabb hasonló döntés, a bank következő lépése a kamatok lazítása lesz. Most először fordult elő, hogy az elemzők többsége szerint a kamatcsökkentésre még a jövő év előtt sor kerülhet, igaz, szűk többség, 20 elemző közül 11 volt ezen a véleményen. A bizonytalanságot a kis többség mellett az is jelzi, hogy több elemző csaknem ugyanakkora esélyt adott a 2008 végén, illetve a 2009 elején bekövetkező kamatcsökkentésnek.

Az MNB fő előrejelzési horizontjára, 2010-re vonatkozó átlagos éves inflációs konszenzus némileg – 15 bázisponttal – emelkedett, 3,2 százalékra, ami valamivel meghaladja a 3 százalékos középtávú MNB-kormány közös inflációs célt.

Címkék: makro