PSZÁF: stabil a magyar pénzügyi rendszer

A magyar pénzügyi piac a nehéz 2007-es évben is stabilan, komolyabb megrázkódtatásoktól mentesen működött - állapítja meg Farkas István, a Felügyeleti Tanács elnöke a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2007-es éves jelentéséhez írt előszavában.

A PSZÁF-jelentés kiemeli, hogy a hazai pénzügyi szektor 2007 során számottevően romló külső, és az előző évihez hasonlóan nehéz belső körülmények között működött. A külső körülmények romlása az észak-amerikai jelzálogpiaci válságból táplálkozó globális pénzügyi instabilitásban, illetve ennek nyomán – különösen az év második felében – jelentősen dráguló forrásköltségekben észlelhető. A belső feltételek nehézségei elsősorban a lassuló hazai gazdasággal összefüggésben növekvő hitelkockázatokból adódtak, amelyet a piaci kockázatok – például a forint stabilitásának javulásából adódó – mérséklődése részben ellensúlyozott.

A nemzetközi válsággal kapcsolatban a PSZÁF kifejti: a pénzügyi szektorban és azon kívül még nagyarányú további veszteségekre kell számítani, a válság még jelentős, és bizonytalan ideig elhúzódhat. Huzamosabb ideig számolni kell olyan jelenségekkel, mint a pénzpiacot és a vállalati kötvénypiacot jellemző magas kockázati felárak, a pénzügyi piacokat – főként a részvény- és valutapiacot – jellemző nagyfokú volatilitás, illetve a fejlődő piacokat az átlagosnál nagyobb mértékben sújtó alacsony globális kockázati étvágy. Mindez tartósan drága likviditást és magas piaci kockázatokat jelent.

A magyarországi helyzetet elemezve kiemelik, hogy a magyar pénzügyi rendszer szereplőinek a közép-kelet-európai régió, vagyis a fejlődő Európa kockázataival is számolnia kell. Az elemzők részint térségi fertőzési kockázattal számolnak, részint figyelembe veszik Magyarország makrogazdasági egyensúlytalanságait és más belső eredetű kockázatait. E kétfajta kockázati profil kombinációja alkalmas lehet akár arra is, hogy a piaci elemzésekben Magyarországot sérülékeny fejlődő országként tüntessék fel.

Címkék: makro