Folytatódik a válság: csak a bizonytalanság vált biztossá

Nem maradt tartós a befektetők pénteki eufóriája, a tőzsdék ismét esnek. Hétfőn esett a dollár, s drasztikusan drágult az olaj, utóbbi enyhén ma visszakorrigált, de jóval drágább maradt a pénteki szintnél. A befektetők az amerikai állam mentőakciójának makrogazdasági hatásaitól, illetve annak esetleges sikertelenségétől is tartanak.

A BUX a hétfői záró értékéhez képest 1,23 százalékkal gyengült, hétfőn pedig 1,06 százalékos csökkenéssel zárt a pénteki történelmi emelkedés ellenére. A vezető nyugat-európai részvénypiacok kedden a hétfői hanyatlás után egy százalék körüli gyengüléssel indítottak, megtört a pénteki eufória.

Stabil a forint, romlik a dollár

Egyelőre tartja árfolyamát a forint a bankközi devizapiacon, kedden délelőtt fél tízkor 240,00 forint volt az euró árfolyama, ami csaknem megegyezett a hétfő délutáni értékkel, kora délután 241 forint körüli szinten van.

A dollárral szemben az euró hétfőn kora este több hetes árfolyami csúcsot ért el (1,4685 dollárt). Az euró később kicsit gyengült, majd úra erősödött mérséklődött (kora délutánra 1,4775 dollár).

Elképesztő drágulás történt hétfőn az olajpiacon: az amerikai könnyűolaj jegyzésének napi emelkedése a jelentések szerint elérte a hordónkénti 25 dollárt, azaz az októberi szállítású amerikai könnyűolaj ára 130 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon. Nem sokkal később a kereskedés végén a drágulás már csak 21 dollár volt. Kedd délelőtt további két dollárt csökkent az olaj ára.

Félelem és spekuláció

A dollár gyengülése egyértelműen az amerikai államadósság növekedésével kapcsolatos félelmeknek tudható be – mondta a FigyelőNetnek Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az olajár emelkedése részben összefüggésbe hozható a dollár gyengülésével. A drasztikus változás annak is betudható, hogy a piac „túl volt shortolva”, számos spekuláns játszott a piac esésére – magyarázta az elemző. Suppán Gergely szerint az árupiacok – a pénzügyi piacokhoz hasonlóan – elszakadtak a reálgazdasági folyamatoktól.

A tőzsdei befektetők elbizonytalanodása annak is betudható, hogy a 700 milliárd dolláros állami segítség sem elegendő a válság elsimításához, hiszen az csak a nagy amerikai befektetési bankokon segít, s nem tudjuk még mindig, mi a helyzet például a nagy japán bankoknál – figyelmeztetett az elemző. Tartós emelkedés egyelőre nem, változékony kereskedés viszont annál inkább várható – tette hozzá az elemző.

Címkék: makro