Krach árnyéka a pénzügyi világ felett

Szélesedik és mélyül a pénzügyi válság, ami elől egyik ország vagy térség sem térhet ki a jelek szerint. A mértékadó európai központi bankok újabb és újabb rendkívüli refinanszírozási árveréseket hirdetnek, amellyel a dollárt kívánják megtámogatni. A forint gyengül, csütörtökön nyitáskor már majdnem 245 forintot kellett adni egy euróért.

Az Európai Központi Bank (EKB) 40 milliárd dollárt oszt szét csütörtökön egynapos lejáratra, és közleménye szerint addig folytatja az aukciókat, amíg szükséges – közvetítette a távirati iroda.

A brit központi bank, a Bank of England szintén 40 milliárd dollárt ajánl fel, mármint a csütörtöki első napra, az amerikai szövetségi tartalékbankrendszerrel (Fed) tavaly decemberben kötött és most megújított csereegyezmény keretében. Szintén várható, hogy folytatja az aukciókat a következő napokban is.

Mindenhol zuhanás (Fotó: EPA)

A Svájci Nemzeti Bank is naponta tart dollárárverést csütörtöktől egynapos lejáratra, naponta legföljebb 10 milliárd dollárt ajánlva fel, csütörtöki közleménye szerint.

Száz milliárdokat mozgatnak

Az új aukciók alapja, hogy a Fed megújította a világ nagy központi bankjaival kötött csereegyezményeit. Az átmeneti devizacsere-rendezés keretét 180 milliárd dollárral bővítik, és minden kölcsönös megállapodás január végéig érvényes, közölték a Fednél csütörtökön. A bővítés 55 milliárd dolláros az EKB számára, 110 milliárd dollárra – vagyis ennyivel többet oszthat ki az EKB -, és 15 milliárd dolláros a Svájci Nemzeti Bank számára, 27 milliárd dollárra.

A Morgan Stanley a következő „áldozat”

Amerikai lapértesülés szerint a Morgan Stanley amerikai befektetési bank mérlegeli a fúzió lehetőségét az egyik legnagyobb amerikai pénzintézettel, a Wachovia bankkal.

A The New York Times internetes oldalán névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva közölte, hogy a Wachoviából felhívták John Macket, a Morgan Stanley elnök-vezérigazgatóját, és „érdeklődésüket fejezték ki” a Morgan Stanley iránt.

A tárgyalások előzetes jellegűek, korai szakaszban vannak, és akár eredménytelenül is véget érhetnek, mivel más bankokat is érdekel a Morgan Stanley. A CNBC amerikai televízió úgy tudja, hogy a Morgan Stanley tárgyalásban áll a kínai Citic Securities Co. brókercéggel is.

Oroszország ideges, és eszközöket szabadít fel

Az orosz pénzügyminisztérium és a központi bank rendkívüli intézkedésekkel akarja megnyugtatni a hazai pénzpiacokat: a banki likviditás támogatására kidolgozott terv csütörtökön lép életbe.

Először is radikálisan, azonnali hatállyal 4 százalékponttal csökkentik az orosz bankok kötelező tartalékolási rátáját. Az intézkedés ideiglenes jellegű, 2009. február 1-jén, illetve március 1-jén 2-2 százalékponttal visszaállítják a jelenlegi szintet.

Szergej Ignatyjev, a jegybank elnöke úgy véli, hogy a kötelező tartalékolási ráta szintjének csökkentésével akár 300 milliárd rubel is felszabadulhat. „Arra számítunk, hogy ezeket az eszközöket a bankok nem hosszú távú vagy más típusú hitelezésre használják fel, hanem a likviditásuk megfelelő szintjének támogatására és az elszámolások végrehajtására” – mondta.

A forint gyengül

Tovább gyengült a forint, a budapesti bankközi devizapiacon csütörtökön negyed tízkor az euró árfolyama 244,80 forint volt a szerda délutáni 243,20/40 forint után.

Tovább esik a BÉT

A BUX 11.30 órakor 17.528,67 ponton állt, ami a szerdai záró értékéhez képest 360,66 pontos, 2,02 százalékos csökkenés, a csütörtöki nyitásnál 174,04 ponttal magasabb. A részvénypiac forgalma délelőtt 9,1 milliárd forint volt, a vezető részvények csökkentek az előző napi záráshoz képest.

A Mol árfolyama 580 forinttal, 3,97 százalékkal 14 020 forintra. Az OTP részvények ára 42 forinttal, 0,69 százalékkal 6.085 forintra csökkent. A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,14 százalékkal 719 forintra gyengült. A Richter papírok árfolyama 710 forinttal, 2,57 százalékkal 26 900 forintra csökkent.

Az OTP is készül a rossz időkre

Az OTP Bank az év végén felülvizsgálhatja stratégiai nyereségtervét attól függően, hogy miként alakulnak a nemzetközi piaci feltételek. 2009-re két tervet készít majd a bank, egy konzervatívat, amely a forrásbevonási lehetőségek további szűkülésével, és egy másikat, amely valamivel kedvezőbb feltételekkel számol.

Címkék: makro