Nagy eséssel indított a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 457,01 pontos csökkenéssel, 19 175,65 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 2,33 százalékkal esett.

Elsősorban az amerikai bankszektorból érkező negatív hírek miatt nagy esésre számítanak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén az elemzők.

Blahó Levente, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője a hétvégi eseményeket felidézve kifejtette: a Lehman Brothers amerikai befektetési bank csődvédelme, az amerikai AIG 40 milliárd dolláros kölcsönkérelme az amerikai szövetségi tartalékbankrendszertől és a Merrill Lynch befektetési bank felvásárlása egyaránt kedvezőtlen hangulatot teremtett a nemzetközi piacokon.

Az elemző szerint a budapesti tőzsdén ezért akár 5 százalékkal is eshetnek az árfolyamok nyitáskor. Blahó Levente elsősorban az OTP gyengülésére számít, míg a többi papír kis forgalom mellett, enyhe eséssel is megúszhatja a hétfői kereskedési napot.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője is egyértelműen zuhanásra számít a BÉT-en. Az elemző szerint a hétfői „tisztító tűz” ugyanakkor fordulatot is hozhat a nemzetközi és a magyarországi piacokon is. Balásy Zsolt a hétvégi amerikai fejleményeket ugyanis nehezen tartja felülmúlhatónak, így szerinte a jövőben akár egy tartós növekedési ciklus is elkezdődhet.

A Concorde elemzője szerint is az OTP-t fogja a leginkább érinteni a hétfői rossz hangulat, de az elemző nem tartja kizártnak azt sem, hogy a Mol is „visszaadja” a pénteki emelkedését.

Címkék: makro