Ingadozik a kőolaj ára

Londonban csökkent, New Yorkban minimálisan emelkedett a kőolaj ára hétfőn zárásra.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent októberi lejárata 65 cent csökkenéssel 103,44 dolláron fejezte be a napot.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése 11 centtel 106,34 dollárra erősödött.

A szakértők rámutattak: napközben jóval egy dollárt meghaladó nyereségen is állt az olajár. Ez később csökkent, sőt kora este már egy dollárnál nagyobb veszteségen is volt arra a várakozásra, hogy az OPEC keddi értekezletén a szervezet termelésének a szinten tartásáról döntenek. Egyes értesülések szerint az OPEC egyidejűleg arra hívja majd fel a túltermelő tagországokat, hogy csökkentsék kvótaszintjükre a termelésüket.

Megfigyelők szerint a következő napokban az egyik legfontosabb ármozgató az Ike névre keresztelt hurrikán lesz. Ennek ereje ugyan a kettes fokozatra gyengült Kuba partjainál hétfőn, de a szakértők előrejelzése szerint a veszélyes hármas fokozatra erősödhet, amikor kedden délután eléri a Mexikói-öblöt. Itt történik az amerikai olajtermelés negyede és a gáztermelés 15 százaléka.

Címkék: makro