A Wall Street idén már nem számít kamatváltozásra

A Wall Street bankjainak a többsége továbbra is úgy véli, hogy az amerikai jegybank (Fed) idén már nem változtat az alapkamaton annak ellenére, hogy csalódást keltő augusztusi amerikai foglalkoztatási adat látott napvilágot.

Pénteki közlés szerint augusztusban a vártnál sokkal jobban, 84 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Eközben a munkanélküliség szintje négy és fél éves csúcsra, 6,1 százalékra került.

Az amerikai állampapírok 19 elsődleges forgalmazója közül 15 szerint idén már nem változik az alapkamat, marad a 2,00 százalék. A többségük pedig úgy látja, hogy a tavaly ősszel indított kamatcsökkentési sorozat már nem folytatódik, a következő lépés kamatemelés lesz.

Az elsődleges forgalmazók közül hárman ugyanakkor arra számítanak, hogy idén vagy a jövő év elején még lesz kamatcsökkentés. A UBS szerint a Fed októberben 1,75 százalékra, decemberben 1,50 százalékra mérsékli a kamatot. A Lehman Brothers és a Merrill Lynch szerint a kamatszint a jövő év elején 1,50 százalék lesz.

Számos bank várakozása szerint jövőre élénkülni kezd az amerikai gazdaság, ami lehetővé teszi a kamatemelést. Az erre számító bankok azonban bizonytalanok, hogy a kamatemelésre mikor kerül sor és hogy milyen mértékű lesz.

A Fed idén még háromszor tart kamatdöntő ülést, szeptemberben, októberben és decemberben.

Címkék: makro