2 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben 2 százalékkal nőtt a felhasználói és termelési oldalra vonatkozó részletes adatok alapján. Az elemzők a második negyedévre 1,9 százalékos GDP-növekedést vártak.

A korábban közölt előzetes adatok szerint a GDP 2008 második negyedévében 2,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, naptári hatás kiszűrésével a gazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal bővült – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

A GDP az idén az első negyedévében 1,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A naptári hatás kiszűrésével 0,9 százalékkal nőtt a gazdaság a vizsgált időszakban éves bázison. Az előző negyedévhez képest a gazdasági növekedés 0,3 százalék volt, szezonális kiigazítással. A GDP 2007 II. negyedévében kiigazítás nélkül és a naptári hatás kiszűrésével is egyaránt 1,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A GDP az idén az év első felében 1,9 százalékkal nőtt: a növekedés húzóereje az ipar és a mezőgazdaság volt. Az árutermelő ágazatok, mezőgazdaság, ipar és építőipar hozzáadott értéke a nemzetgazdasági átlagnál erőteljesebben, 6,7 százalékkal nőtt. Ezt elsősorban a mezőgazdaság hozzáadott értékének kiemelkedő, 33,8 százalékos növekedése alapozta meg a KSH szerint. Az ipar, a korábbi dinamikus bővülése után kisebb mértékben, összességében 4,2 százalékkal nőtt, az exportnövekedés lassulása következtében. Az építőipar visszaesése mérséklődött, a hozzáadott érték 6 százalékkal maradt el a tavalyi második negyedévtől.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások fogyasztása 1,2 százalékkal növekedett. A kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások és a közösségi fogyasztás korábbi negyedévekben tapasztalt csökkenése megállt. A kormányzattól származó társadalmi juttatások 0,9 százalékkal nőttek. A közösségi fogyasztás a II. negyedév folyamán 0,5 százalékkal nőtt. A háztartások és a kormányzat fogyasztásának eredőjeként a végső fogyasztás 1,1 százalékkal emelkedett.

Címkék: makro