300 forint körül marad a benzinár

A következő egy-másfél évben a nemzetközi piacokon a kereslet-kínálat alapján 100 dollár körüli átlagos olajár alakul ki, s ebből következően átlagosan mintegy 300 forintos benzinár és 310-320 forintos gázolajár várható a magyar piacon - mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.

Az olajár hosszabb távú előrejelzése meglehetősen kockázatos vállalkozás, amit az is bizonyít, hogy az elmúlt három-négy évben a szakértők sokszor még a változás előjelét sem találták el – mondta a kutató.

Hegedűs Miklós úgy vélte, a hordónkénti 70-80 dolláros előrejelzés ugyanabba a szélsőséges kategóriába tartozik, mint a korábban jósolt 200-250 dolláros ár. A szakember elképzelhetőnek tartja ugyan, hogy bizonyos időszakokban akár 70-80 dollárra is csökkenhet az ár, de ez bizonyosan nem lesz tartós. Ráadásul a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az elmúlt hónapokban már tesztelte a 150 dollár körüli árat, s tapasztalta, hogy 147,27 dolláros csúcson sem következett be katasztrófa.

Az olajárat nagymértékben befolyásolja, hogy a világpiacon megjelent két, dinamikusan növekvő szereplő, Kína és India, ahol a következő években nemigen csökken a benzin és a gázolaj kereslete motorizáció miatt.

A magasabb ár kialakulásnak kedvez a globalizáció és ezen belül a nemzetközi szállítás két számjegyű növekedése is, ami egyértelműen növeli a keresletet az üzemanyagok, s főként a gázolaj iránt. Napjainkban ugyanis már akkora az egyes országok között a bérköltségkülönbség, hogy 100 dollár feletti olajár mellett is érdemes távolabbra vinni a termelést az olcsóbb munkaerő miatt.

Hegedűs Miklós úgy véli, a következő másfél évtizedben még az olaj lesz a fő energiaforrás, s az alternatív energiahordozók csak várhatóan ezt követően jutnak nagyobb szerephez a világpiacon.

Címkék: makro