Külkereskedelem: 116 milliárdos többlet

Az idén január-júniusban a külkereskedelmi mérleg 116 milliárd forint többletet mutatott. Ez 157 milliárd forint javulást jelent a 2007. január-júniusi 41 milliárd forint hiányhoz képest.

Az idén júniusban a külkereskedelmi forgalom volumene mind az exportban, mind az importban mérsékelt ütemben nőtt: a kivitelé 2,4, a behozatalé 5,2 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. 2008 első félévében a kivitel és a behozatal volumene egyaránt 11 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

Az első félévben az előző év azonos időszakához képest a forgalom forintban mért árszínvonala exportban 1, importban közel 2 százalékkal emelkedett. A cserearány 0,7 százalékkal romlott, amiben az energiahordozók kedvezőtlen áralakulása játszott meghatározó szerepet.

Január-júniusban a gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene 12, illetve 13 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Az exportforgalom főbb húzótermékei közül az átlagot meghaladó mértékben nőtt a gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek (25 százalék), a vas és acél (21 százalék), valamint a gumigyártmányok (22 százalék) kivitele. Importban a gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek, valamint a vas és acél behozatalának bővülése volt kiemelkedő mértékű, 31, illetve 17 százalék.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene – a kivitel májusi és júniusi visszaesése (14, illetve 12 százalékos csökkenése) mellett – 2008 első félévében 7 százalékkal volt kisebb, mint az előző évben, míg az importvolumen 8 százalékkal nőtt.

Címkék: makro