Hatvan éves gödörben a brit gazdaság

Hatvan éve nem volt olyan rossz állapotban a brit gazdaság, mint most - mondta minden eddiginél komorabb, szombaton megjelent helyzetértékelésében a brit pénzügyminiszter.

Alistair Darling a The Guardian című vezető baloldali londoni napilapnak nyilatkozva elismerte: ő sem számított ilyen súlyos helyzet kialakulására, a válság “mélyebb és hosszabb lesz” a korábbi általános várakozásnál.

Darling elismerte azt is, hogy az 1997 óta kormányzó Munkáspárt – amely jelenleg húsz százalékpontos hátrányban van az ellenzéki konzervatívok mögött a népszerűségi felmérések szerint – egy nemzedéknyi idő óta a legnehezebb 12 hónap előtt áll.

Az ingatlanbiznisz tartja vissza?

Nagy-Britanniát – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságot, a világ negyedik legnagyobb gazdaságát – a többi európai országnál messze nagyobb mértékben sújtja az amerikai nem elsőrendű – subprime – jelzálogadósi körből kiindult likviditási válság, amely a banki szférából egyre inkább átgyűrűzik a reálgazdaságba.

A brit lakóingatlan-szektor finanszírozása ugyanis hasonló felépítésű, mint az amerikaié: tízmilliók tartoznak igen jelentős jelzálog-kötelezettségekkel a bankoknak, és e hitelek fedezete maga az ingatlan.

A brit ingatlanárak – az amerikai folyamathoz hasonlóan – azonban több évi rendkívül meredek felfutás után most már nagy ütemben zuhannak: a legutóbbi országos felmérés 10 százalékos átlagos árzuhanást jelzett 12 havi összevetésben. Ez 1990 óta a legnagyobb éves lakóingatlan-áresés a brit piacon.

Szakértők szerint az ilyen ütemű lakásár-defláció már felidézi a “negative equity” jelenségének korábbról jól ismert rémét. A kifejezés azt jelenti, hogy az adott lakóingatlan értéke – a jelzálogkölcsön fedezete – az ingatlanra felvett jelzáloghitel összege alá csökken; ilyen esetekben a jelzálog-folyósító bankok rendszerint további fedezetet követelnek az adóstól.
Ha az adós ezt nem tudja nyújtani, a bank visszabirtokolhatja az ingatlant.

Lassult a lakossági fogyasztás

Ebben a helyzetben a lakossági fogyasztás recessziós időszakokra jellemző ütemre lassult, és számos elemző jósolja is a brit gazdaság teljesítményének visszaesését.

A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) által csaknem ötezer brit vállalat bevonásával elvégzett múlt havi felmérés azt jelezte, hogy a brit feldolgozó és szolgáltató szektor egyes mutatói “történelmi mélységekben”, az 1990-es évek elejének recessziója óta nem látott szinteken járnak, és ha a jelenlegi folyamatok fennmaradnak, a brit gazdaságot “már csak egyetlen negyedév választja el” a technikai recessziótól.

Alig félszázalékos GDP-növekedés

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző háza – által Londonban kiadott, szeptemberre szóló legújabb világgazdasági prognózis a tavalyi 3 százalék után az idén 1,6, jövőre pedig már alig 0,5 százalékos brit GDP-növekedést jósol.

David Blanchflower, a Bank of England – a brit jegybank – monetáris tanácsának egyik befolyásos tagja nemrég kijelentette, hogy a brit recesszió szerinte jó eséllyel már meg is kezdődött, és egy évnél tovább, négy-öt negyedévig is eltarthat.

Blanchflower karácsonyra kétmillió brit munkanélkülit jósolt; ilyen szintű munkanélküliség csak a legsúlyosabb recessziós időkben fordult elő Nagy-Britanniában.

Címkék: makro