Rekordinfláció az USA-ban

Az előzetes várakozásnál jobban, 0,8 százalékkal nőtt az amerikai fogyasztói árindex júliusban. A csütörtökön közzétett amerikai kormányzati adat alapján a fogyasztói árszint az Egyesült Államokban 5,6 százalékkal nőtt a júliussal zárult egy év alatt, ilyen nagy növekedést 17 év óta nem mértek.

A nagyobb áremelkedés elsősorban az olajipari termékeket, illetve az élelmiszereket jellemezte, a jelentések szerint az öltözködési cikkek, a repülőjegyárak és az oktatási költségek emelkedése is kivette a részét az árindex vártnál nagyobb felszökésében. Az úgynevezett maginfláció is 0,3 százalékkal nőtt júliusban, éves összevetésben 2,5 százalékot érve el.

Elemzők szerint az árnyomás az Egyesült Államokban széles körben érvényesül és meglehetősen megnehezíti a Fed elhatározását egy kamatcsökkentésre. Az elemzők az átfogó júliusi inflációt 0,4 százalékra várták az előző hónaphoz képest, a júniusi 1,1 százalék után. Az erősen hullámzó energia- és élelmiszerárak nélkül számolt maginflációt 0,2 százalékra valószínűsítették a júniusi 0,3 százalékot követően.

Címkék: makro