Elmarad az áramrekord

Az idén az enyhébb nyár várhatóan nem hoz áramfogyasztási rekordot, pedig a hazai áramrendszer ezt felkészültebben várta, mint tavaly, amikor a meleg krízisközeli helyzetet okozott - írja a szombati Népszabadság.

A cikk megjegyzi ugyanakkor azt is, hogy az áramellátás alapvető gondjai nincsenek megoldva, mert egyre több a klímaberendezés, takarékoskodás nem mutatható ki, és erőművek sem épülnek.

A napilap emlékeztet arra: tavaly júniusban akkorára nőttek az országos igények, hogy veszélybe került a tartalékok 20 százalékos – 1330 megawattos (MW) – biztosítása. A csúcsot 6320 MW-on mérték, ami abszolút nyári rekordnak számít, és mivel már-már a fogyasztók kikapcsolásának réme fenyegetett, a miniszter napi tájékoztatást kért, és a Mavir összehívta az államigazgatási-céges szakértőkből álló krízis-munkabizottságot.

A Mavir fődiszpécsere a lapnak elmondta, hogy idén nyáron a csúcs 6252 MW volt, amely ugyan csak 70 MW-tal alacsonyabb a tavalyinál, a helyzet alapvetően más, mert a 2007-es rekord során 4 fokkal melegebb volt, mint az idei nyár legnagyobb fogyasztású napján.

Címkék: makro