A német gazdaság húzza vissza a magyart

Visszaestek a gyári megrendelések Németországban, nő a recesszió veszélye, ami kedvezőtlen a magyar ipari termelésre nézve is.

Az általános várakozásokkal ellentétben Németországban újabb 2,9 százalékkal csökkentek a gyári megrendelések júniusban.

Különösen a külföldről érkező rendelések száma csökkent drámaian (5,1 százalékkal), a hazai csak 0,6 százalékkal. Egyre nagyobb mértékű a termelés visszaesése, és ezzel párhuzamosan megnőtt a recesszió kialakulásának veszélye az országban – írja a Commerzbank elemzése.

Németország gazdaságát erőteljesen érinti a nyugat-európai országok lassulása – fejtegeti az elemzés. A negatív folyamatok – a Németországba irányuló, jelentős nagyságú magyar export révén – hazánkat is érintik. Előzetes statisztikai adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 júniusában 0,3 százalékkal csökkent.

A német konjuktúra lassulása negatívan befolyásolja a magyar ipari termelést, ennek hatása igazán ősztől érződik majd – mondta a FigyelőNetnek Petz Raymund, a GKI elemzője. A német konjuktúra lassulására már korábban is számítani lehetett, ugyanakkor arra nem számítottak az elemzők, hogy ez ekkora mértékű lesz – tette hozzá Petz Raymund.

Címkék: makro