Egymillió tonna búzából nem lesz kenyér

Elmossa az eső a búzatermelők hasznát. A júliusi ősz egymillió tonna termést ért a földeken. Ha újra elindulhatnak a kombájnok, ebből többnyire már csak takarmánynak való gabonát arathatnak – írja a Népszabadság.

Hétfő óta esőszünetet tartanak a kombájnok. Ráadásul a gazdálkodók szerint kevés az arató-cséplő gép. A meleg esőben ázó szem csírázni kezd, s a kalászban kihajt. Az értékes, észak-dunántúli földeken még 200 ezer hektáron lábon áll és ázik a búza. Legalább egymillió tonna mag sorsa kérdéses. Az ilyen termény legfeljebb takarmánynak jó, mert az emberi fogyasztáshoz szükséges belső anyagai megcsappannak.

A búza nyolcvan százaléka azonban már a magtárakban van. A gazdák állítása szerint ennek zöme kiváló minőségű, a malmok vagy takarmánykeverők megbízásából ténykedő felvásárlók szerint azonban változó a minőség, s a csapadékos idő miatt a fuzárium nevű gomba pusztítja a szemeket. A termelők nettó áron számolva tonnánként 45-50 ezer forintot szeretnének kapni a jó minőségű búzáért, ezzel szemben a jelenlegi árak 36-41 ezer forint között mozognak.

Címkék: makro