Tizedével több pénzt szedett be az APEH

Teljesítette első féléves bevételi terveit az APEH. Az adóhivatal minden adónemből több pénzt szedett be, az év első hat hónapjában így összesen 4446,2 milliárd forint adót fizettünk, ami 10,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A hivatal ötödével több ellenőrzést végzett, az ezekből származó bevétel pedig 43 százalékkal nőtt.

Összességében teljesültek az adóhatósággal szembeni államháztartási bevételi követelmények az első félévben, amihez jelentősen hozzájárultak a feketegazdaság fehérítését célzó intézkedések is – közölte szerdán az APEH.

Az szja-befizetések 10,7 százalékkal emelkedtek, a kiutalás 12,2 milliárd forinttal csökkent, ami együttesen 115,5 milliárd forint nettó bevétel növekedést eredményezett. Áfából 1010,1 milliárd forint – a tavalyi első félévinél 7,7 százalékkal több – bevétel keletkezett; a befizetések 142,2 milliárd forinttal, a kiutalások 70,3 milliárd forinttal nőttek. A társasági adóból származó 205,2 milliárd forint bevétel 4,2 milliárd forinttal haladja meg az előző évit.

Az elektronikus árverések év eleji bevezetésének eredményeként eddig több mint 200 millió forint többletbevétel keletkezett (az átlagos megtérülés a hagyományos árverésekhez képest a becsérték 25 százalékáról több mint 71 százalékára nőtt).

Az APEH számláin megjelenő társadalombiztosítási járulék összege az első félévben 1589,4 milliárd forint volt, ami 92,4 milliárd forintos éves növekedést jelent. A munkaadói, illetve munkavállalói járulékbevételek 5, illetve 5,5 százalékkal nőttek egy év alatt.

Az egyszerűsített vállalkozói adóból származó bevétel 43,7 milliárd forint volt, 5,6 milliárd forinttal több a tavalyi első félévinél.

Az adóhatóság június végéig 144 ezer, az előző évinél 21,6 százalékkal több ellenőrzést fejezett be, és 281,4 milliárd forint – a tavalyinál 43 százalékkal több – nettó adókülönbözetet tárt fel. A megállapítások 82 százaléka az áfa adónemben keletkezett. Az ellenőrzési és behajtási tevékenységek során 518 – a tavalyi első félévinél 14 százalékkal több – esetben tett büntető feljelentést az adóhatóság. Az elkövetési összeg a feltárt 835 bűncselekményben meghaladta a 21 milliárd forintot, több mint duplája az egy évvel korábbinak.

Egyre több közérdekű bejelentés érkezik az adóhatósághoz: számuk az első félévben megközelítette a 7800-at, ami az előző teljes évi összes bejelentés 70 százaléka. A legtöbb bejelentés a számla- és nyugtaadási kötelezettség elmulasztásával kapcsolatos, míg tavaly a legnagyobb arányban a vagyongyarapodásra hívták fel az adóhatóság figyelmét az állampolgárok.

Címkék: makro