Egyre jobban élnek az oroszok

Főként a lakossági kereslet élénkülése táplálja az orosz növekedést és a rohamosan bővülő importot.

Tavaly az orosz GDP 8,1 százalékkal nőtt, a kormány az idei évre 7,6 százalékos erősödést vár: ezt május végén emelték a korábbi, 7,1 százalékos jóslatról.

Az orosz gazdaságot tavaly is főleg az építőipar, általában a beruházások és a lakossági kereslet táplálta, a külkereskedelem hatása ellenben csekély a kőolaj árának nagy emelkedése ellenére, mert az import rohamosan bővül. A GDP-növekedés kínálati oldali forrásai közül általában a nyersanyagtermelés növekedése 1,5 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 3,0 százalékról, ellenben az ipari termelés és az építőipar teljesítményének növekedése ütemesen gyorsult, ami idén viszont lassulóra fordult.

A növekedés keresleti oldali, lakossági forrása az idén és a következő években is erős maradhat: az új államfő, Dmitrij Medvegyev tervei között szerepel a következő néhány évben a nyugdíjak megkétszerezése és a bérek-fizetések további emelése.

Decemberben az átlagbér 18 467 rubel (131 590 forint) volt Oroszországban, 30 százalékkal több a 2006. decemberi 14 263 rubelnél, ez reálértékben 16,2 százalékos növekedésnek felelt meg, az orosz szövetségi statisztikai hivatal szerint. 2006 végén az átlagbér 24,6 százalékkal, reálértékben 14,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Idén márciusban a reálbér-növekedés 14,6 százalékos, előtte februárban 14,1 százalékos, tavaly márciusban 18,2 százalékos volt éves összehasonlításban.

Címkék: makro