Meredeken esett az olajár

17 éve nem zuhant ennyit az olaj árszintje egy nap alatt.

Kedden meredeken olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, mert a befektetők megijedtek Ben Bernanke Fed-elnök figyelmeztetésétől: a magas olajár is az amerikai gazdaságot fenyegető veszélyek között van. Ebből arra következtettek a piacon, hogy a Fed – az olajár okozta inflációs kockázat miatt – akár még maga is hozzájárulhat, kamatemeléssel, az amúgy is bizonytalan gazdasági növekedés fékezéséhez.

Így a kőolaj ára zuhant – az amerikai referenciafajta napközben 9,26 dolláros veszteségben is volt a hétfői záróárához képest: ez 17 éven belül a legnagyobb napközi áresés volt -, annak ellenére, hogy napközben a dollár is rekord mélységbe süllyedt az euróhoz képest. Igaz, estére a dollár összeszedte magát: az euró már a hétfői késői szintje alatt volt a dollárhoz képest.

Segítették az áresést termelési hírek is: Brazíliában a részleges olajmunkássztrájk ellenére nagyjából sikerült szinten tartani a termelést, és a Shell olajtársaság közölte, hogy az OPEC-tag Nigériában ismét működik egy olajvezetéke. Közben új adatok jelentek meg arról, hogy a világ legnagyobb importőre, az Egyesült Államok olajimportja a májussal zárult három hónapban 19 százalékkal csökkent.

Címkék: makro