Matolcsy: ötkulcsos áfa, egykulcsos szja

Matolcsy György volt gazdasági miniszter szerint ötkulcsos forgalmi adóra és egykulcsos személyi jövedelemadóra van szükség Magyarországon - írta a Népszabadság.

A Fidesz gazdaságpolitikusa szerint a magyar adórendszert a térség többi országának rendszereihez kell közelíteni. A jövedelem adóztatása helyett a fogyasztás adóztatása felé kell haladni. Jó lenne átállni az egykulcsos személyi jövedelemadóra, és be kellene vezetni az ötkulcsos forgalmi adót – mondta Matolcsy György a napilapnak.

A politikus szerint a jövedelmek mostani 40 százalékos adóterhe helyett 25-30 százalék körüli újraelosztásra van szükség. A mai 56 százalék körüli foglalkoztatási rátát 70 százalékra kellene emelni. Emellett egymillió új munkahelyre van szükség, a felsőfokú végzettségűek jelenlegi 20 százalékos arányát pedig a duplájára kell növelni – húzta alá.

A gazdaságpolitikus szerint egy olyan új stratégiára van szükség, ami alapvetően az európai szociális piacgazdasági elképzelésekre épít, de az eddiginél erőteljesebben merít az angolszász liberális megoldásokból is.

Címkék: makro