Újabb lélektani határt tört át a forint

Már 230 forintba sem kerül egy euró, az elemzők szerint nem lehet ez a szint tartós. A jegybank rövid távon nem tud hatni az árfolyamra.

229,76/86 forintos szinten jegyzik jelenleg a forintot, ami újabb rekordot jelent.

A jegybank elnöke korábban elismerte: a túl hirtelen forinterősödés zavaróan hathat a gazdaság szereplőire, de az árfolyamot rövid távon a jegybank nem képes befolyásolni, mivel azt a spekulációk mozgatják. A forint trendszerű erősödése mögött a szigorú monetáris politika, illetve fundamentális (reálgazdasági) okok állnak – hangoztatta Simor András.

A FigyelőNet által korábban megkérdezett makroelemzők már a 240-nél erősebb szintet sem prognosztizálták tartósnak, s úgy ítélték meg, az árfolyam legkésőbb őszre visszatér a 240-250 közötti sávba. Az optimistább elemzői vélemények is hangsúlyozták: a forint árfolyama visszeshet, ha megfordul a jelenleg kedvező globális hangulat.

Az erős forint, ha tartós marad, kedvező inflációs hatású, ugyanakkor kedvezőtlenül érinti az exportőr kis- és középvállalkozásokat. Utóbbiakat az árfolyam változékonysága is kellemetlenül érinti, amely ellen viszont – mint arra Simor András fölhívta a figyelmet- a jegybank nem rendelkezik eszközökkel.

Címkék: makro