Jelentősen olcsóbb lett az olaj

Kedden, a kis reggeli kiigazítást leküzdve, ismét meredeken olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, miután Ben Bernanke Fed-elnök és Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter az amerikai gazdaságot biztató nyilatkozatokat tett.

A legújabb, múlt heti árcsúcsdöntések után profitkivétel is időszerű az olajpiacon; a Mexikói-öbölre vonatkozó, vártnál jobb hurrikán-előrejelzések miatt csökken az aggodalom az esetleges termeléskiesések miatt; továbbá a befektetők némi rugalmasságot vélnek fölfedezni az iráni atomenergia-program körüli nemzetközi megbeszéléseken.

Nem biztos, hogy tendencia lesz

Elemzők még nem mernek afféle jóslatokba bocsátkozni, hogy esetleg hosszabb távra vége szakadt volna az árrohamnak, amit legutóbb az okozott, hogy az amerikai Fed a június 25-i kamatdöntésével sem változtatott a kamaton, és kommentárja nem igazolta a távolabbi kamatemelési várakozásokat sem.

Ettől a dollár meggyengült, és a részvénypiacok is meredeken zuhantak a profitkilátások rosszabbodása miatt. Ezért a “forró tőke” ismét menekült a hosszabb távon értékőrzőbbnek ígérkező olajpiacra, a világméretű kitermelési kapacitásfölösleg viszonylagos szűkösségét kihasználván gyorsan előre hozva olyan árszintet, amelyet a világtartalékok fokozatos apadása és a mind drágábban növelhető kitermelés talán csak évtizedek múlva indokolna.

Az egész Nyugaton mérséklődött az ára

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, augusztusi határidőre kedden hordónként (159 liter) 136,04 dolláron zárt a New York-i árutőzsdén(NYMEX), 5,33 dollárral olcsóbban, mint hétfőn.

Zárás után további 21 centet vesztett a NYMEX chicagói CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében. Múlt csütörtökön napközben 145,85 dollárig drágult.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin a legközelebbi, augusztusi határidőre kedden gallononként (3,78 liter) 3,3631 dolláron végzett a NYMEX-en, 0,1196 dollárral olcsóbban, mint hétfőn. Zárás után 0,0022 dollárral drágult a Globexen. Múlt csütörtökön napközben 3,5927 dollárig emelkedett, ez a legközelebbi határidők új rekordja, a huszadik egynapi csúcsdöntés az idén.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, augusztusi határidőre kedden 136,43 dolláron zárt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 5,44 dollárral olcsóbban, mint hétfőn.

Ám az európai párlatkereskedelem számára irányadó, antwerpeni, rotterdami és amszterdami fizikai piacra (ARA) alapozott gázolajjegyzés a legközelebbi, júliusi szállításra tonnánként 1227,00 dollár volt az ICE-n, 43,75 dollárral olcsóbb a hétfői zárónál. Múlt szerdán napközben, 1325,75 dolláron, új csúcsot ért el a legközelebbi határidőre. Az ICE-n zajló tranzakciókkal érintett mennyiségnek hagyományosan körülbelül 1 százaléka kerül tényleges szállításra.

Címkék: makro