Irigykedünk a szlovákokra

A magyarok szerint Szlovákiába könnyebb a megélhetés: magasabbak a jövedelmek, a nyugdíjak és a családi pótlék, s olcsóbban jutnak hozzá a kenyérhez, a tejhez, a benzinhez – derül ki a Népszabadság megbízásából a Szonda Ipsos által végzett közvélemény-kutatásból.

A hazai lakosság többsége szerint Szlovákiában kedvezőbbek a makrogazdasági mutatók, mint Magyarországon: kisebb mértékű az infláció, alacsonyabb a munkanélküliségi ráta. A magyarok helyzetértékelése túlzottan pesszimista, hiszen a lakosság háromnegyede úgy tudja, hogy nálunk magasabb az infláció, mint Szlovákiában. Kétharmadnyian a munkanélküliséget is pedig inkább nálunk honos problémának tartják.

A magyar lakosság körében azok a vélemények dominálnak, amelyek szerint a bérek és a szociális kiadások értéke Szlovákiában meghaladják a mi szintünket. A magyarországi átlagkeresetet jócskán alábecsülik a válaszolók, a szlovák idősek járandóságát viszont jelentősen felülbecsülik a magyarok.

Bár a lakosság nyolc tizede nem ismeri a (szlovák) árakat, de nagyon erős benne az olcsó Szlovákia képe. Különösen a benzin esetében élnek az efféle képzetek: 57 százalékuk szerint a határ túloldalán kevesebbe kerül. A kenyér és a tej esetében is sok, minden második válaszoló feltételezi, hogy Szlovákiában nem kell annyit fizetni érte, s csak minden ötödik mondja azt, hogy ugyanannyiba kerül.

Címkék: makro