Kipukkad az olajlufi?

Lufi-e az egekbe szökő olajár, s ha igen, mikor fog kipukkadni? Emellett, és ez ellen érvelnek szakértők a Figyelő legfrissebb számában.

Egyszerű spekulációs lufi, amely nagyon csúnyán fog kidurranni – Steve Forbes, a lapkiadó-milliárdos nyilatkozott így a szinte naponta új csúcsra járó olajár kapcsán. Azt is hozzátette, hogy az internetbuborék 2000-es kipukkadása semmi ahhoz képest, amire az olajpiacon számítani lehet, mivel sokáig nem érdemes a fundamentumok, a kereslet-kínálat törvényei ellen menve vadul spekulálni. Manapság sok más neves szakember nyilatkozik hasonlókat, Forbes szavai azonban lassan háromévesek lesznek: véleményét, illetve várakozását ugyanis 2005 augusztusában tette közzé.

Fele helyett kétszeres lett

Az olajár akkor éppen a Katrina hurrikán pusztítása kapcsán közelítette a 70 dollárt, s Forbes úgy vélte, egy év elteltével 35 és 40 dollár között lehet majd a jegyzés. Ma már tudjuk, hogy – sok más szakértővel egyetemben – ő is nagyon mellétrafált: az olajár 2006 augusztusában 75 dollár körül járt, lapzártánk idején pedig 12 centnyire megközelítette a soha nem látott 140 dollárt. Vagyis éppen a dupláját annak, amit három éve még Forbes hatalmas lufinak vélt.

Soros György, a magyar származású befektető-milliárdos is „buborék-hívő”. Szerinte a kétségtelenül meglévő keresleti növekedésre építve ront rá az olajpiacra egyre több befektető, irreálisan felgyorsítva az amúgy törvényszerű folyamatot. Az amerikai árupiacok felügyeleti szervének vezetője, Walter Lukken is hasonlóan nyilatkozott szenátusi meghallgatása során, hozzátéve: nincs olyan eszközük, amivel felléphetnének a lufifújással szemben. Noha nem említett léggömböt, Robert Aliber közgazdászprofesszor is úgy véli, hogy a spekuláció hajtja fel az olajárat. Aliber, aki Mániák, pánikok és összeomlások – a pénzügyi krízisek története című könyvéről is híres, azt mondta a Bloomberg hírügynökségnek, hogy a korrekció valószínűsége komolyan nőtt az elmúlt hetekben.

Ellenvélemény

Egy másik – szintén könyvével világhírűvé vált – professzor ezzel éppen ellentétes véleményen van. Burton Malkiel, a Bolyongás a Wall Streeten című mű szerzője szerint egyszerűen felborult a kereslet és a kínálat egyensúlya, ezért nem érti azokat, akik az internetlufi kipukkadásával hasonlítják össze a mai olajlázat. Pedig a párhuzam adja magát: a Bloomberg azt is kiszámolta, hogy épp június első napjaiban múlta felül az olaj drágulása azt, amit a Nasdaq produkált az ezredfordulón.

(Hogy kinek van igaza, s milyen érvek vannak még, azt megtudhatja a Figyelő csütörtökön utcára kerülő számából.)

Címkék: makro