Némileg csökkent az olajár

Kedd reggel stabil volt a kőolaj ára a szabadpiacon, kissé olcsóbbodó irányzattal, miután a dollár hirtelen gyengülése okozta legújabb, hétfői árrekorddöntés nyomán a befektetők gyors profitkivételbe kezdtek, a szaúd-arábiai termelésnövelésre várva.

A Brent jegyzése 1,78 dollárral 132,93 dollárra esett, a WTI amerikai olaj ára 1,49 dollárral 133,12 dollárra mérséklődött. Az euró 1,5494 dollárnál járt.

Az olajellátás bőséges, májusban az OPEC-országok termelése napi 32,12 millió hordóra nőtt az áprilisi, napi 31,71 milliós átlagról, sőt, az orosz olajtermelés is növekedett, habár az export, szezonális okból, kissé csökkent. Szaúd-Arábia a múlt héten napi több mint félmillió hordós termelésnövelést is ígért, elemzők szerint ez a többlet csak jelentős árengedménnyel találhat vevőre a túltelített piacon.

Közben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a múlt héten ismét a világfogyasztás vártnál lassúbb növekedését jósolta idénre a tavalyihoz képest. Arra is figyelmeztetett, hogy az OPEC-en kívüli termelők kapacitásai a vártnál lassabban nőnek, és az OPEC hirtelen mozgósítható termelőkapacitásai is viszonylag alacsony szinten vannak. Az OPEC szerint viszont a világfogyasztás az idén lassabban nő, mint a termelés.

Címkék: makro