Nem kedvez a jövedéki adónak a magas olajár

Még júniusban egyezségre juthat a pénzügyi tárca a fuvarozókkal terheik könnyítéséről. A gázolaj jövedéki adója ugyan nem lesz kisebb, de csökkenhet a gépjárműadó, és a járművek vásárlásakor fizetett illeték. A Pénzügyminisztériumban amúgy állítják, jövedéki adóból még akár kevesebb folyhat be az emelkedő árak ellenére.

Két héten belül megegyezhetnek a fuvarozók a Pénzügyminisztériummal – mondta a FigyelőNetnek Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkár-helyettese. Arról valószínűleg nem lehet szó, hogy a gázolaj jelenlegi 85 forintos literenkénti jövedéki adószintje csökkenjen. Bár a magyar kormány kérte az uniótól, hogy eltérhessen ettől a mértéktől, majdnem kizárt, hogy Brüsszel engedélyezze ezt. Jelenleg egyébként az Európai Unióban a jövedéki adó minimális szintje 74 forintos összegnek felel meg.

Csökkenhet adó, illeték

Ha a csökkentésről nem is, abban viszont egyezségre juthatnak a PM-mel, hogy legalább ne emelkedjen a jövedéki adó – emelte ki Karmos Gábor. Az unió ugyanis arra készül, hogy az ezer literenkénti 302 eurós minimális jövedéki adószintet 330 euróra emeli. A körvonalozódó megállapodás arról szólna, hogy ne emelkedjék a mostani szintnél magasabbra az adó itthon.

A főtitkár-helyettes szerint a pénzügyi tárca arra is hajlik, hogy a gépjárműadó is csökkenjen, s kevesebb illetéket kelljen fizetni a teherjárművek átruházásakor, ami jelenleg köbcentinként 18 forint, vagyis nagy űrtartalmú motor esetén akár 250 ezer forintot is kóstálhat a teher.

Önköltség alatt ne

A kormánnyal kötendő megállapodás egyébként csak az egyik eleme annak a stratégiának, ami lényegében a fuvarozó vállalkozások életben maradásáról szól – fejtegette Karmos Gábor. Az MKFE mostanság éppen arra próbálja rávenni tagjait, a fuvarozókat, hogy bármennyire is kínálati piac van, önköltség alatt ne vállaljanak el megbízásokat, mert azzal rövid távon is saját „halálos ítéletüket” írják alá.

A folyamatosan emelkedő üzemanyagárak terheinek mérséklését szolgálja az a megállapodás is, amit a Mollal kötöttek, s amelynek értelmében tagjaik kedvezményesen tankolhatnak a magyar olajcég kútjainál.

Akár kisebb is lehet a jövedéki adó-bevétel

Megkeresésünkre a Pénzügyminisztériumban úgy reagáltak, hogy különösebb eszközük nincsen az egekbe szökő üzemanyagárak megfékezésére, az árakat igazából két tényező, az olajár és a forint árfolyama határozza meg. A tárca nem szándékozik az adótartamon sem változtatni, igaz ez utóbbit egyelőre az Európai Unió illetékesei is ellenzik.

A PM-ben egyelőre nem tudtak felvilágosítást adni arról, hogy az emelkedő üzemanyagárak miatt mekkora plusz általános forgalmi adó bevétele van a büdzsének. Azt viszont állították, hogy jövedéki adóból akár csökkenhet is a bevétel, amennyiben a magas árak forgalom visszaesését eredményezik. A jövedéki adó ugyanis nem százalékos mértékű, hanem fix összegű, gázolaj esetében literenként 85, benzinnél 103,50 forint – emlékeztettek a Pénzügyminisztériumban.

Címkék: makro