Jön az élénkítő csomag

Gyurcsány Ferenc szerint a gazdasági növekedést úgy lehet ösztönözni, hogy egyszerre több ponton kezdeményeznek változtatásokat: az adó- és járulékrendszer megújítását, a szociális rendszer átalakítását, valamint a képzésben és a szakképzésben elindított programok folytatását, ha kell, módosítását. A miniszterelnök erről a kétnapos dobogókői kormánykonzultáció után beszélt.

Gyurcsány hangsúlyozta: az egyensúlyi program megtartása mellett a kormány célja a gazdasági növekedés ösztönzése, de úgy, hogy ez ne veszélyeztesse a szociális biztonságot.

A miniszterelnök szerint az adó- és a járulékrendszer megújítását abból lehet finanszírozni, hogy folytatják a gazdaság kifehérítését célzó programot, szélesítik az adózók körét, ragaszkodnak a takarékos költségvetési tervezéshez, áttekintik a mentességek és a kedvezmények körét, továbbá átalakítják az adórendszeren belüli hangsúlyokat, ami elsősorban a munkából származó jövedelemre rakódó terhek csökkentését jelenti.

Gyurcsány Ferenc tájékoztatása szerint a dobogókői konzultáción egyetértés volt abban, hogy a szociális rendszerre fordított kiadások nem csökkenthetők, de a segélyezésre költött pénzt lehetne célzottabban és jobban felhasználni.

Beszámolt arról, hogy Veres János pénzügyminiszter, Bajnai Gordon, a gazdasági, és Szűcs Erika, a szociális tárca vezetője is hasonlóan vélekedett prezentációjában a kialakult helyzetről és a lehetséges megoldásokról. Így alakulhatott ki közös álláspont, amely a jövő héten az ő előterjesztésében kerül az MSZP képviselőcsoportja elé. Az MSZP-frakció remélt szakmapolitikai támogatását követően intenzívebb szakaszba lép a részleteket kidolgozó munka, és ugyanebben a körben június végéig még lesz egy egyeztetés – jelentette be a kormányfő.

A miniszterelnök kiemelte: a következő két hónapban nem fog tudni konkrét számokat mondani a tervezett változásokkal összefüggésben, mert a rendszer egészének átalakításán dolgoznak, nem egyes részkérdéseken és részválaszokon.
A kormányfő úgy látja, szeptember közepére készülhet el egy több területre kiterjedő, átfogó, a gazdasági növekedést serkentő javaslatcsomagot. Megjegyezte: ehhez a kétnapos dobogókői tanácskozás – amely jó hangulatú és konstruktív volt – reménykeltően járul hozzá.

Címkék: makro