Úgy dolgozunk, mint az olaszok

A hazai siralmas foglalkoztatási helyzet legfőbb oka, hogy Magyarországon az alapfokú képzettségűek közül csak minden harmadik talál munkát, míg az unióban csak minden második ember munkanélküli emiatt. Az alacsony foglalkoztatási ráta amúgy az olaszhoz és a románhoz hasonlít.

Az elmúlt esztendőben a magyar 15-64 éves népesség mindössze 57,3 százaléka volt foglalkoztatott – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország 2007 című kiadványából. Az Európai Unió 27 tagállama közül ennél rosszabb foglalkoztatási arány csak Lengyelországban és Máltán van, a magyarhoz hasonló helyzetről pedig az olasz és a román statisztikák szólnak.

Érdemes mindemellett megemlíteni, hogy az 57,3 százalékos ráta 1,3 százalékponttal magasabb, mint amennyit 2000-ben mértek. Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy az ezredforduló óta az EU-27 átlagához viszonyítva romlott a helyzetünk, 2000-ben 6,2 százalékponttal volt magasabb a foglalkoztatási ráta a mienknél, tavaly a különbség viszont már 8,1 százalékpont volt.

A képzetlenek rontják az arányt

A KSH kiadványából az is kiderül, hogy az igen siralmas foglalkoztatási ráta leginkább a képzetlenek rossz elhelyezkedési lehetőségeire vezethető vissza. Míg nálunk az alapfokú képzettséggel rendelkezők mindössze 27 százalékát foglalkoztatták 2007-ben, addig ugyanez az arány 48 százalék volt átlagosan az uniós tagországokban. Kisebb súllyal az okok közé sorolja a KSH azt is, hogy Magyarországon az úgynevezett atipikus munkavállalási formák, mint például a részmunkaidős foglalkoztatás vagy a határozott idejű munkaszerződések, kevésbé elterjedtek, mint az unióban.

Karcsúsodó közszféra

A foglalkoztatás ágazati szerkezetében számottevő elmozdulás nem történt 2007-ben – állapította meg a KSH. A feldolgozóiparban 7 ezerrel, az építőiparban 9 ezerrel dolgoztak többen, mint a megelőző évben, utóbbi adat azért érdekes, mert az építőipar amúgy igen jelentős visszaesést szenvedett el. A szolgáltató ágazatokban 8 ezerrel csökkent a foglalkoztatotti létszám, legnagyobb mértékben a közigazgatásban, oktatásban és egészségügyben.

Átlagnál rosszabb munkanélküliségi ráta

A munkanélküliség az ezredforduló óta évente változóan alakult, 2007-ben picit csökkent, a 7,4 százalék egytized ponttal volt alacsonyabb, mint az azt megelőző évben – derül ki a kiadványból. Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy a 15-64 évesek körében mért munkanélküliségi ráta valamivel magasabb volt az EU-27 átlagánál.

Címkék: makro