Becsődölt az észt csoda

Látványosan lelassult Észtország gazdasági növekedése az idei első negyedévben. Az SZDSZ kampányanyaga pozitív példaként hozza föl az északi államot, amely alátámasztja az egykulcsos adórendszer bevezetésének szükségességét.

A hétfőn nyilvánosságra hozott végleges adat szerint a GDP-növekedés üteme mindössze 0,1 százalék volt, a legalacsonyabb az egész EU-ban. Az előzetes várakozás még 0,4 százalékos gazdasági bővülést remélt – adta tudtul az MTI.

Az idén január-márciusban gyakorlatilag stagnáló észt gazdaság a múlt év utolsó negyedévében még 4,8 százalékkal, a mostani bázisnak számító tavayi első negyedévben pedig még 9,8 százalékkal szárnyalt.

Az észt statisztikai hivatal adatai szerint a negyedévben a beslő felhasználás 0,7 százalékkal csökkent, az export 5,4 százalékkal, az import 3,8 százalékkal csökkent – adta közre a távirati iroda.

Pozitív példa volt

Az SZDSZ „Liberális közteherviselési reform” névre hallgató programjában pozitív példaként említik Észtországot, ahol az egykulcsos adórendszer (jelenleg 21 százalékos, de a tervek szerint 2011-től 18 százalékos lesz a kulcs) duplájára növelte az állami bevételeket, s 14 százalékosról 4 százalékosra csökkentette a munkanélküliséget. Az észt államban nagyjából 200 euró havi jövedelemig adót sem kell fizetni az ellenzéki párt kampányanyaga szerint.

Címkék: makro