Rendeződnek az áramvásárlási megállapodások

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a hosszú távú áramvásárlási megállapodásokat, mivel azok az áramtermelőknek nyújtott jogellenes és a belső piaci rendtartással összeegyeztethetetlen állami támogatásnak minősülnek.

A hosszú távú áramvásárlási megállapodásokat (HTM-eket) 2008 végéig kell megszüntetni. Ezzel egyidejűleg Magyarországnak vissza kell fizettetnie a termelőkkel az ország uniós csatlakozása óta nyújtott támogatást – áll a brüsszeli bizottság szerdán kiadott közleményében. Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja szerint “a hosszú távú áramvásárlási megállapodások fokozatos megszüntetése kulcsfontosságú lépést jelent a magyarországi villamosenergia-piac liberalizációja terén”.

A bizottság azt is jelezte, nem áll rendelkezésére kellő mennyiségű információ ahhoz, hogy meghatározhassa, pontosan mekkora összegű támogatást kell visszafizetni. Ezt a magyar hatóságoknak kell meghatározniuk a piaci feltételeket modellezve. A bizottság vizsgálata szerint a Magyarországon megtermelt áramnak körülbelül a kétharmadát a hosszú távú vásárlási megállapodások keretében a Magyar Villamos Művek (MVM) részére értékesítik. Ezek a megállapodások korlátozzák a versenyt, mert a piac jelentős részét elzárják az újonnan versenybe lépők elől.

Alapos vizsgálatot követően a bizottság megállapította, hogy az MVM és tíz villamosenergia-termelő által 1995 és 2001 között megkötött HTM-ek Magyarország 2004. május 1-i uniós csatlakozásától fogva jogellenes és a közös piaccal összeegyeztethetetlen állami támogatást nyújtanak az említett termelőknek. A bizottság végső határozata elrendeli a megállapodások hat hónapon belüli megszüntetését. Magyarországnak ezenfelül vissza kell fizettetnie a villamosenergia-termelőkkel azokat a bevételeket, amelyekhez az utóbbiak a HTM-ek hiányában, piaci körülmények között nem juthattak volna hozzá – áll a határozatban.

Címkék: makro