GKI: gyorsulhat a növekedés

Az első negyedévi adatok alapján a GKI Gazdaságkutató Zrt. az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében azt prognosztizálja, hogy 2008 második felében a magyar gazdaság kilábal a tavalyi, 1,3 százalékot jelentő növekedési gödörből, s az év egészében 2,7 százalékkal bővül.

A magyar gazdaság 2008. első negyedévében összehasonlítható adatok alapján az egy évvel korábbihoz viszonyítva 0,9 százalékkal nőtt. A jelentés megállapítja, hogy ez nagyon alacsony ütem, de megfelel a vártnak és valamivel gyorsabb a 2007. végén regisztráltnál.

Az ipari termelés az első három hónapban 6,9 százalékkal emelkedett, az év egészére 6 százalékos ütemet vár a GKI. Dinamikusan nő a kivitel, az építőipar és a kiskereskedelem visszaesése pedig lassult.

Lendíthet az agrárium

A beruházások 4,8 százalékos visszaesése alapvetően az állami fejlesztések visszafogásának következménye, a mezőgazdasági, kereskedelmi és szállodai beruházások – igaz, alacsony bázishoz képest – 20-50 százalékkal bővültek.

A GKI 2008-ra a tavalyi 1,3 százalék után 2,5-3 százalékos növekedést vár, a második félévben az ütem már 3,5 százalékra gyorsul. Ez alapvetően a 2007-ben visszaesést elszenvedő ágazatok stabilizálódásának köszönhető, miközben a növekedés tavalyi fő hordozója – az ipar – még veszthet is lendületéből. A tavalyi rossz termés után már átlagos időjárás esetén is különösen gyors fejlődés várható a mezőgazdaságban.

A dinamikát javítani fogja az is, hogy más – tavaly és az év elején még visszaeső – ágazatok, így az építőipar, a kereskedelem és a közszolgáltatások teljesítménye is legalább stagnálni, sőt inkább növekedni fog.

Az unió menti meg az építőipart

Az építőiparban érdemi változás a második félévtől már erőre kapó EU-támogatású infrastrukturális fejlesztések beindulásától várható. A kereskedelemben a reálkeresetek lassú emelkedése előbb-utóbb a forgalom szerény növekedésében is érezteti hatását. A közszolgáltatások esetében pedig a tavalyi csökkenés után idén a vizitdíj eltörlése következtében is emelkedő orvos-beteg találkozások száma még növelheti is a kimutatott egészségügyi GDP-t, miközben az oktatás esetében inkább csökkenés valószínű.

Az áruforgalmi egyenlegben ez első negyedévben aktívum keletkezett, az év során azonban inkább csak egyensúly várható, mivel a lassan, de élénkülni kezdő beruházási és fogyasztási keresletnek behozatali vonzata lesz.
Az infláció 2007 decembere óta havi 0,2 százalékponttal (de áprilisban csak 0,1 százalékponttal) lassult, 2008 átlagában 6-6,5 százalékos, az év végén 5 százalék körüli áremelkedés várható.

Kamatcsökkenés várható

A GKI elemzése megállapítja, hogy az üzleti szféra bruttó bérnövekedése egyelőre az Országos Érdekegyeztetési Tanács által javasolt 5-7,5 százalékos sáv felső értékénél jóval magasabb, csaknem 11 százalék, ami az első negyedévben közel 2 százalékos reálkereset-emelkedést jelentett. A bruttó keresetek emelkedése a tizenharmadik havi fizetés felének tavalyi kifizetését nem számolva a költségvetési szektorban is hasonló. Az év egészében az átlagos reálkeresetek 1 százalékkal emelkednek, de ezen belül a költségvetési szektorban inkább csak stagnálnak.

A gazdaságkutató is rögzíti, hogy a régió kedvezőbb pénzügyi megítélése valamint a magas és többször megemelt jegybanki alapkamat miatt a forint rendkívül erős. Kamatprognózist nem ad a GKI, de megjegyzi, hogy év során elkerülhetetlen lesz a kamatok csökkentése.

Címkék: makro