Az EU szegényeinél jobban drágult az élelmiszer

Az egész unióban jelentősen drágultak az élelmiszerek, de miközben áprilisban Bulgáriában átlagosan 25 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban, addig Hollandiában csak 4 százalékkal nőttek az árak.

Az Európai Unió tagországaiban az átlagos inflációnál nagyobb mértékben emelkedtek az élelmiszerárak áprilisban – közölte hétfőn az EU statisztikai hivatala. Az élelmiszerárak átlagosan 7,1 százalékkal voltak magasabbak az év negyedik hónapjában, mint egy évvel korábban. Az átlagos infláció áprilisban 3,6 százalékos volt az EU-ban az egy évvel azelőttihez képest.

A legnagyobb mértékű áremelkedés a balti államokban, illetve Kelet-Európában volt: Bulgáriában 25,4 százalékkal, Lettországban 21,7 százalékkal, Észtországban 18,3 százalékkal, Litvániában 18,1 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

A fejlett államokban ennél jóval kisebb volt a drágulás: Portugáliában, Hollandiában, Franciaországban, Cipruson és Olaszországban a legalacsonyabb, 3,2-5,9 százalék közötti árszínvonal-emelkedést regisztráltak.

Címkék: makro