Lazábban vehetik az inflációs célt

Elfogadható, ha a 3 százalékos középtávú inflációs céltól 1 százalékkal eltér a pénzromlás üteme 210-ben – tartalmazza a Magyar Nemzeti Bank és a pénzügyi tárca közös közleménye. A hírre a forint árfolyama nem reagált.

„A középtávú inflációs cél kijelölésekor az előre nem látható, átmeneti inflációnövelő hatások miatt a jegybank és a kormány egyetértett abban, hogy az inflációs cél teljesülésének utólagos értékelésekor a 3 százalékos céltól legfeljebb ±1 százalékponttal eltérő fogyasztóiár-index elfogadható az árstabilitás szempontjából.

Ez az utólagos értékeléskor értelmezhető toleranciasáv azonban nem engedi meg, hogy a jegybank ne a 3 százalékos cél elérése érdekében folytassa monetáris politikáját illetve, hogy ne reagáljon a már megismert inflációs hatásokra.” – olvasható a Pénzügyminisztérium és a jegybank pénteki közös közleményében.

Hétfőn a Monetáris Tanács 25 bázisponttal, 8,5 százalékosra emelte a jegybank alapkamatot. A döntés megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak, de szokatlan módon mind az MSZP, mind pedig a Fidesz élesen kritizálta a kamatemelést.

A kamatdöntéssel egy időben kiadott inflációs jelentésében a központi bank 5,9 százalékról 6,3 százalékosra emelte idei inflációs prognózisát; a jegybank közgazdászai 2009-ben 4,2, 2010-ben pedig 3 százalék lesz, vagyis a kabinet és a jegybank közös, közép távú inflációs célját a mostani körülmények között is elérhetőnek tartják.

A közlemény nem befolyásolta a forint árfolyamát: a magyar devizáért 240, 45/91 forintot adtak késő délelőtt a bankközi devizapiacon.

Címkék: makro