Bejelentették mennyivel nő a gázár

A közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkednek 2008. július 1-től, a közüzemi végfelhasználói átlagár 7,7 százalékkal nő - közölte a gazdasági tárca.

A változást elsősorban a nemzetközi piac folyamatosan emelkedő kőolajárai indokolják – áll a közleményben. A július 1-jei emelés egy átlagos (1 660 m3 éves fogyasztású), az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta mintegy 1 540 forintos többletkiadást jelent.

Az energiaügyekért is felelős tárcánál felhívják a figyelmet: a földgáz importárát a kőolajtermékek, végső soron a kőolaj ára határozza meg. Az elmúlt időszakban a kőolajárak ismét tovább emelkedtek, míg 2007. október elején 80 dollár körül volt egy hordó kőolaj ára, addig napjainkra ez 130 dollár fölé emelkedett, ami több, mint 60 százalékos áremelkedés.

A földgáz importárak – részletezik a szakértők a földgáz-áremelés okait – a kőolajtermékek utolsó kilenc hónapos súlyozott átlagára alapján határozzák meg. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a földgázfelhasználás mintegy négyötöd részben importból származik, ezért közgazdasági szükségszerűség az importárak figyelembevétele a belföldi árszabályozásban.

Címkék: makro