Beszólt az MSZP a jegybanknak

Az MSZP szerint az ország számára káros, drága és értelmetlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank felemelte a jegybanki alapkamatot - mondta Molnár Albert, a párt országgyűlési képviselője, volt pénzügyi államtitkár. A Fidesz is magyarázatot vár Simor Andrástól.

A kamatemelés káros, mert fékezi az exportot, erősíti az importot; drága, mert tovább növeli az adósságszolgálat terheit; értelmetlen, mert az államháztartást a jelenlegi kötvényaukciókon is tudtuk finanszírozni – közölte a kormánypárti képviselő, aki szerint külső okokkal indokolható a magas infláció.

A jegybank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 8,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén; a döntést a vártnál jóval magasabb inflációval indokolták.

A Fidesz bizottsági ülésen kérdez

A Fidesz a jegybankelnök meghallgatását kezdeményezi a költségvetési bizottságban a kamatemelési lépés miatt – mondta Varga Mihály, a testület fideszes elnöke. Az MSZP által is kifogásoltak mellett hozzátette, mindennek oka nyilvánvalóan a kormány rossz gazdaságpolitikája, de mindenképpen szükségesnek tartják a Monetáris Tanács vezetőit meghallgatni arról, mik a mostani döntés okai, és mi várható ezután.

Címkék: makro