Újabb kamatemelés jön

A jegybank Monetáris Tanácsa hétfőn újabb 25 bázisponttal emeli irányadó kamatát, és ezzel a mostani szigorítássorozat befejeződik – vélik a Reuters által megkérdezett elemzők. A kormány és az nemzeti bank inflációs célja még 2010-ben sem teljesül.


Szoros szavazással emelnek

A Reuters által megkérdezett 25 makroelemző közül 17 úgy vélte, hogy hétfőn a jegybank Monetáris Tanácsa negyed százalékpontos kamatemelésről dönt, míg nyolcuk szerint nem változtat az alapkamaton. Ha a többség véleménye igazolást nyer, úgy március óta 1 százalékponttal, 8,5 százalékosra emelkedik a hazai irányadó ráta. Az elemzők abban egyetértenek, hogy a szinte példátlan forinterősödés nyomán a szavazati arány a testületben igen szoros lesz.

A többség szerint a várt emelés az utolsó lenne a monetáris szigorítási ciklusban. Arra a kérdésre, hol éri el a csúcsát az alapkamat, 11 elemző válaszolta, hogy 8,5 százaléknál és csak három, hogy 8,75 százaléknál. Öt elemző szerint a kamat már nem emelkedik tovább. Tizennégy elemző úgy véli, még az idén elkezdheti kamatai lefaragását az MNB, öten pedig azt mondták, hogy az első kamatcsökkentésre csak jövőre kerül sor.

Több elemző szerint a kamat változatlanul hagyása árthatna az MNB frissen megerősödött hitelességének, mert azt sugallná, hogy a jegybank reagál a rövid távú árfolyammozgásokra, és meg szeretné akadályozni a forint erősödését annak ellenére, hogy márciusban a forint szabad lebegtetésére tért át.

Magas marad az infláció

A jegybank hétfőn, a kamatdöntéssel együtt publikálja legújabb inflációs jelentését, amiben várakozások szerint még az előző jelentésben szereplő 3,6 százaléknál is magasabb átlagos inflációt jelezhet előre 2009-re.

A Reuters által megkérdeztettek átlagosan a múlt havihoz képest 15 bázisponttal magasabb, 3,9 százalékos 2009-es inflációra számít, sőt úgy vélik, még 2010-ben sem teljesül a kormány és az MNB közös, 3 százalékos inflációs célja.

Erős marad a forint

A forint erősödése, amelyet a februárban eltörölt lebegtetési sáv széléhez közeli opciós pozíciók kiütése is hajtott, akár folytatódhat is, de az elemzők többsége szerint a magyar fizetőeszköz árfolyama gyengül.

Úgy vélik, június végén 245 forintot adnak majd egy euróért, az év végén pedig 250-et, bár az év végi prognózisok továbbra is nagyon széles sávban, 242 és 275 forint között szóródnak.

Kicsit gyorsul a növekedés

Idén a korábban gondolt 2 helyett 2,2 százalékkal bővülhet a gazdaság a megkérdezettek szerint, 2009-ben pedig a növekedés üteme 3,1 százalékosra gyorsul.

Erre az évre 6,2 százalékos átlagos inflációt vetít előre a felmérés, bár a konszenzus szerint májusban az éves infláció nem csökken tovább az áprilisi 6,6 százalékról.

Címkék: makro