Több állami bevétel a tervezettnél

Több adóbevétel folyt be a tervezettnél, viszont a kiadások is megugrottak, így nem változtat a Pénzügyminisztérium (PM) az ez évre tervezett hiányon. A PM szakállamtitkára a liberálisokban és a nyilvánosság konszenzust teremtő erejében bízik.

A Pénzügyminisztérium az államháztartásban – önkormányzatok nélkül – 88,6 milliárd forint többletet vár májusra, az első félévre a korábbinál kisebb hiányt, 732,1 milliárdot – jelentette be Keller László, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Az áprilisi végleges pénzforgalmi hiány 14,3 milliárd forint volt. Az első négy hónapi deficit 522,4 milliárd, ami a GDP 1,9 százaléka, és 223 milliárd forinttal kisebb a tavalyinál.

Több adóbevétel, mint gondolták

A költségvetés bevételei közül a vártnál kedvezőbben alakult az általános forgalmi adó: a 269,9 milliárd forint összegű áfa 8,2 milliárddal nagyobb a prognózisnál, és 14,2 százalékkal haladja meg a tavaly áprilisi összeget.

A jövedéki adóbevétel 77,4 milliárd forint volt, az összeg 27,1 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Miközben az üzemanyagokból hat százalékkal kisebb, 38,7 milliárdos bevételt regisztrált a PM, addig dohánytermékekből 31,2 milliárd forint összegű jövedéki adó folyt be a költségvetésbe, amely a bázishoz képest 19,4 milliárd forintos növekedést mutat.

Az eltérés alapvető oka az előlegfizetési határidejének változása. A 149,2 milliárd forintos személyi jövedelemadó bevétel is meghaladja az előirányzatot, 9,2 milliárddal, és csaknem 26 százalékkal több a 2007. évi áprilisinál. Karácsony Irén szakállamtitkár magyarázata szerint az szja bevallások illetve befizetések nagy részét idén már áprilisban megtették az adózók, tavaly ezt májusra csúsztatták át.

Az év egészére nézve továbbra is a GDP 4 százalékának megfelelő, 1.092,3 milliárd forint államháztartási hiánnyal számol a szaktárca – mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy a kamatkiadások várhatóan 53 milliárd forinttal, a nyugdíjkiadások pedig 30 milliárddal meghaladják a prognózist, ezért a kedvező folyamatok mellett sem indokolt a GDP 4 százalékának megfelelő, említett éves deficit összegen változtatni.

Keller László felhívta a figyelmet arra, hogy az államháztartás elsődleges egyenlege, ami nem tartalmazza a kamatkiadásokat, 2008 végén várhatóan 59,2 milliárd forint többlettel zár, ami a GDP 0,2 százalékával egyenlő. (Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. tavalyi számításai szerint viszont idén 5.784 milliárd forint összegű adósság törlesztése sújtja a központi költségvetést.)

Bíznak a liberális támogatásban

“Meglepetésre nem lehet számítani a jövő évi költségvetési keretek összeállításánál, s mivel ezeket a keretszámokat még korábbi koalíciós partnerünkkel, az SZDSZ-szel együtt alakítottuk ki, ezért optimista vagyok, hogy a szabaddemokraták támogatni fogják a 2009. évi költségvetést” – fogalmazott Keller László.

A parlament kedden kezdi tárgyalni a közpénzügyi törvénycsomagot. A törvényjavaslatot 2007 novemberében nyújtottuk be, az alkotmánymódosítással és az ugyancsak kétharmados többséget igénylő önkormányzati törvénymódosítással együtt – felelte az MTI kérdésére az államtitkár, hozzátéve, hogy eddig pihent a törvényjavaslat az Országgyűlésben.

A nyilvánosság hoz konszenzust?

“Miután az ötpárti tárgyalásokon nem jutottunk kellő eredményre a szükséges kétharmados támogatás ügyében, abban bízik a kormány, hogy a törvényjavaslat vitája során, a nagyobb nyilvánosság meghozhatja a kétharmados támogatottságot” – közölte az államtitkár.

Véleménye szerint erre azért van esély, mert a törvényjavaslat alapelveivel, azaz a költségvetés korlátainak felállításával valamennyi politikai párt egyetért. Hozzátette: a kormány készen áll arra, hogy a Fidesz javaslatait beépítse a törvényjavaslatba, azokat amelyek nemcsak a reáladósságot, hanem a kiadás növekedést is korlátoznák.

Címkék: makro