Több mint 4 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés márciusban 2,6 százalékkal maradt el az előző havitól, és 4,3 százalékkal emelkedett a 2007 márciusi szinthez képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből.

A termelés 1,9 százalékkal haladta meg a tavaly márciusi szintet. A termelés volumene az év első három hónapjában 6,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest az ipari termelési index márciusban 2,6 százalékkal csökkent. A KSH elemzése szerint 2008 első három hónapjában az ipari export 9,8 százalékkal, márciusban 3,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A márciusi exportértékesítés közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta.

Az ipar január–márciusi belföldi értékesítése összességében 2,2 százalékkal, márciusban 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az ipar hazai eladásainak emelkedéséhez elsősorban az energiaszektor járult hozzá. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első három hónapjában 2 százalékkal, márciusban 2,7 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól. 2008 márciusában a feldolgozóipar termelése a februári kiugró növekedéssel (13,7 százalékos) szemben csak kismértékben, 1,5 százalékkal nőtt 2007 azonos hónapjához viszonyítva.

2008 márciusában a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 4,2 százalékkal visszaesett 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 3,1 százalékkal, az új belföldi rendelések 9,9 százalékkal csökkentek.

Az előző év azonos időszakához képest Magyarország területi egységei közül az ipari termelés 2008 első három hónapjában Közép-Magyarországon, valamint a Közép-Dunántúlon bővült jelentősebben (25,2, illetve 8,6 százalékkal). 1 százaléknál nagyobb volumencsökkenést ebben az időszakban csak a Dél-Alföld régióban (3,1 százalék) regisztráltak.

Címkék: makro