Befékezett az ipar

Alacsony az ipari termelés növekedése a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai alapján március hónapban, a szakértő szerint nem zárható ki, hogy a nemzetközi pénzügyi válság áll az adat mögött.

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 márciusában 1,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 4,3 százaléékal nőtt. A termelés volumene az év első három hónapjában 6,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index márciusban 2,6 százalékkal csökkent – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen megjelent gyorsjelentésében.

Némethné Pál Katalin , a GKI Gazdaságkutató Zrt. munkatársa a FigyelőNet kérdésére hangsúlyozta, hogy ebből az egyhavi adatból nyilvánvaló módon nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A szakember megjegyezte: lehetett sejteni, hogy az év eleji kedvező növekedési adatok nem tartanak ki egész évben. Nem zárható ki, hogy jelenség mögött a pénzügyi válság húzódik meg, amely lassan eléri a reálszférát is az unió néhány olyan államában is, amelyek hazánk jelentős exportpiacainak számítanak.

A szakértő szerint nem valószínű, hogy az ipari termelés növekedése idén eléri a tavalyi szintet. A döntő kérdés az ipari termelés jövőbeni növekedését illetően, hogy kialakul-e a világgazdaságban a recesszió – vélte Némethné Pál Katalin.

Címkék: makro