Szlovákiának összejöhet az euróbevezetés

Északi szomszédunk egy friss uniós jelentés szerint teljesíti az euróövezeti csatlakozás feltételeit. Ennek alapján pedig egy ajánlást követően, az EU-tagországok kormányai akár úgy is dönthetnek, Szlovákiával bővüljön az eurozóna.

Az „EU kormánya” szokásos konvergenciajelentését adja ki jövő héten, amelyben hagyományosan számba veszi, hogy az Európai Unió tagországai közül hogyan állnak az euróövezeti közeledéssel azok, amelyek még nem tagjai a zónának.

Svédország mellett és Szlovéniát leszámítva az EU új kelet- és közép-európai tagországait, köztük Magyarországot vizsgálja a jelentés az euróövezeti csatlakozási feltételek – más néven maastrichti kritériumok – teljesítésének szempontjából.

Az uniós ügyekkel foglalkozó, de független EUobserver.com internetes újság ennek kapcsán arról adott hírt, hogy látta a tervezetet, amely szerint „a vizsgált államok közül egyedül Szlovákia teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket”.

A testület hétfőn kiadott uniós gazdasági előrejelzése valóban valószínűsíti a kedvező döntést. A Pozsonyra vonatkozó prognózisból ugyanis egyértelműen látszik, hogy a számszerű kritériumokat Szlovákia tényleg teljesíti, beleértve az infláció alacsonyan tartását is, amely Brüsszel legfőbb aggodalma volt. Almunia uniós biztos ugyanakkor hétfőn intette Pozsonyt, hogy az államháztartás konszolidációs folyamata nem annyira „ambiciózus, mint az kívánatos lenne”, elsősorban éppen az infláció elleni fellépés érdekében.

Címkék: makro