Amerika az olajpiac átka és megmentője

Ismét rekordot döntött az olaj világpiaci ára, mert az amerikai hitelválság nyomán globális recessziótól tartó spekulációs tőke olajat vásárol. Ha a gazdasági visszaesés Amerikában valósággá válik, mérséklődhetnek az árak.

Már a 118 dolláros hordónkénti árszintet ostromolja az olaj világpiaci ára: az Egyesült Államokban a hétfői kereskedési nap végén már 117,76 dollárt adtak egy hordó olajért, míg a londoni olajtőzsdén az európai alaptípusnak tekintett Brent ára 114,86 dollárig nőtt – mindkét ár új rekordot jelent.

Egy skóciai finomító kapacitásának sztrájk miatti kiesésével és nigériai olajvezetékeket ért támadással indokolták többek között a BBC-nek nyilatkozó elemzők az újabb áremelkedéseket. Az OPEC is hozzájárult az árrekordhoz, miután a világ olajtermelésének harmadát adó kartell elnöke azt közölte, hogy nem növelik napi termelési kvótájukat, mert az nem mérsékelné az árakat. Az érvvel szemben szkeptikus Centre for Global Energy Studies ezután arra biztatta a politikust, hogy teóriáját próbálja ki a gyakorlatban is.

Az áremelkedés kitermeléstől független okaként elemzők nem mulasztják el megemlíteni a spekulációs tőkét: a tőzsdei bizonytalanság és a gyengülő dollár árupiaci – ezen belül olajpiaci – befektetésekre sarkallja a spekulánsokat.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a régóta tartó drágulás ellenére arra számít, hogy idén az amerikai gazdasági növekedés megtorpanása miatt napi 300 ezer hordóval csökken átlagosan a világ olajkereslete, ami előbb-utóbb visszafordíthatja a drágulást.

Címkék: makro