Töpörödő forintra számíthatunk

Növekvő bizonytalanságra, gyengülő forintra, esetleg egy újabb jegybanki kamatemelésre számítanak makroközgazdászok a koalíciós válság első napjának végén. A gazdaság látványos összecsuklása elmarad, drasztikus piaci mozgások nem valószínűek.

Péntek délután még 257 forintot ért egy euró a bankközi devizapiacon, Horváth Ágnes menesztése után, hétfő reggel már 259 volt az árfolyam, amikor az SZDSZ-frakció bejelentette, hogy április végével felrúgná a koalíciót, akkor 261 volt a kurzus, majd átmeneti megnyugvás és kamatemelés után 259,50 forinton stabilizálódott és ezen is zárt a fizetőeszköz – így követte a forint a politika rezgéseit Suppan Gergely elmondása szerint.

A Takarékbank makroelemzője „higgadt esésként” értékelte az árfolyammozgást, vagyis az elmérgesedő kormányválságra a piac reakciója mérsékelt és korrekt volt.

Gyengülés jön

A pénzügyi piacok nem díjazzák a bizonytalanságot, az pedig nőni fog az elkövetkezőkben – mondta lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A magyar pénzpiaci eszközök kockázata nő, ami az állampapírok esetében hozamemelkedést, a forint esetében pedig gyengülést jelent – tette hozzá.

A hazai bizonytalanságot mindkét elemző szerint súlyosbítja az amerikai hitelválság még pontosan továbbra sem ismert hatása: a forint és az állampapírok még érzékenyebben reagálnak majd a tengerentúlról érkező, esetleges rossz hírekre.

A koalíciós válság nyomán egyik elemző sem változtatta még meg rövid távú prognózisait: a Raiffeisen Bank elemzői továbbra is 265 forintos euróárfolyamot valószínűsítenek rövid távon.

Egy kis politika

A kisebbségi kormányzás véleményem szerint nem életképes, az új választás egyik koalíciós pártnak sem érdeke, ezért a legvalószínűbb az, hogy a koalíció a szőnyeg alá söpri az ellentéteket, már ha képesek még a racionális cselekvésre – értékelte unszolásunkra a politikai helyzetet Török Zoltán. A makroközgazdász úgy látja, hogy tartósnak tűnő bizonytalanság esetén a jegybank Monetáris Tanácsa április 28-án ismét kamatot emelhet – 25 vagy 50 bázisponttal.

Suppan Gergely sem temeti még a koalíciót, és kollégájához hasonlóan arra számít, hogy valamilyen egyezséggel ér véget az MSZP és az SZDSZ vitája. Úgy véli azonban, hogy ez a megoldás instabil lehet, a reformok abbamaradnak, így az ország szempontjából elvesztegetett két év jöhet.

Címkék: makro