A lakosságnak 5,8 százalékkal drágább a gáz

A földgáz fogyasztói ára átlagosan 5,8 százalékkal emelkedik a lakosság számára április 1-jével, míg a nem lakossági fogyasztóknak átlagosan 5,2 százalékkal lesz magasabb az ár.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) még február 28-án jelentette be az áremelést, amely egy szociális alapon támogatásra nem jogosult átlagos fogyasztónak – 1 650 köbméteres éves fogyasztással számolva – havonta mintegy 800 forintos többletkiadást jelent.

A lakosság a szabadpiacon is vásárolhat földgázt, jelenleg egyetlen kereskedőnél, az Emfesznél. A gázkereskedő a gas.hu szolgáltatását a közüzemi kereskedőnél nyolc százalékkal alacsonyabb áron kínálja.

A Magyar Energia Hivatal eredetileg 13,5 százalékos emelést javasolt a nem szabadpiaci fogyasztókat ellátó, úgynevezett közüzemi árban, és ezt a gazdasági tárca szakmailag nem kifogásolta. Az ennél alacsonyabb emelést a GKM azzal indokolta, hogy a földgáztörvény parlamenti vitája során a várható piacnyitás későbbre tolódott, így hosszabb idő áll rendelkezésre a közüzemi nagykereskedővel szemben fennálló tartozás kiegyenlítésére.

A számítások szerint a földgáznagykereskedő E.ON Földgáz Trade Zrt.-nek még mintegy 35 milliárd forinttal „tartozik” a fogyasztó, miután a közüzemi ár – a hatóság által meghatározott, nem a szabadpiacról vásárlók számára érvényes ár – nem fedezte a beszerzés árát. A korábban alacsonyan tartott ár miatt felhalmozódott elismert nagykereskedelmi veszteség tehát beépül a fogyasztói árba.

Címkék: makro